Dr. Kralj: Cilj nam je potaknuti i osvijestiti ljude da žive zdravim načinom života

U KA-županiji 40 posto ljudi umire od bolesti srca i krvnih žila

VIŠE IZ RUBRIKE

  Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju jedan od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog svijeta. Tim povodom će i ove godine u svim gradovima županije i općini Vojnić biti obilježen Svjetski dan srca. Ovogodišnji moto akcije je  „Moje srce, tvoje srce“ ,  gdje se prigodnim promotivnim aktivnostima želi pozvati pojedince i obitelji da podijele svoja iskustva i znanja, kako očuvati i unaprijediti zdravlje svog srca. Akcija je provedena danas u Karlovcu, a građani su mogli  besplatno provjeriti krvi tlak, razinu šećera u krvi i kolesterol te dobiti stručne savjete zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika.

  -Već tradicionalno obilježavamo Svjetski dan srca koji je ustanovljen 2000. godine od Svjetske kardiološke federacije. Cilj nam je potaknuti i osvijestiti ljude da žive zdravim načinom života, kaže dr. Verica Kralj,  voditeljica Odjela za srčano žilne bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

  Bolesti srčanog i krvožilnog sustava među vodećim su uzročnicima smrtnosti kako na državnoj razini, tako i u Karlovačkoj županiji.

  -Od sveukupnog broja umrlih u Karlovačkoj županiji, njih 40 posto upravo je umrlo od bolesti srca i krvožilnog sustava, dok je na razini Hrvatske 44 posto. Karlovačka županija dakle ima nešto bolje podatke, zahvaljujući i brojnim preventivnim aktivnostima, osvješćivanju građana da sami čuvaju svoje zdravlje. Onda pak, kada se bolest pojavi nužno  je uz liječenje i daljnja kontrola svih čimbenika rizika,dodaje dr. Kralj i poručuje građanima.

  - Poruka je upravo onakva kakva je i tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog  dana srca, a to je  „Moje srce, tvoje srce“.

  Moramo obećati samima sebi, ali i svojima bližnjima da ćemo živjeti zdravim životnim navikama. To je zdravije i pravilnije se hraniti, biti tjelesno aktivniji, pokušati se odviknuti pušenja te ne konzumirati pretjerano alkohol. Dakle, živimo zdravim životom, kako bi svi bili sretniji i zadovoljniji.

  Akcije će još biti u utorak u Vojniću te u srijedu u Ozlju.

  Organizatori su županijski Upravni odjel za zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, karlovačka Opća bolnica te domovi zdravlja Karlovac, Duga Resa, Ogulin, Ozalj, Slunj i Vojnić. Uz njih, tu su još i Medicinska škola te gradska odnosno općinsko društvo Crvenog križa. Pokrovitelj je Karlovačka županija.