Na Aktualnom satu vijećnici propitivali uglavnom o komunalnim temama, Boljar najavio 2019. konačno uređenje gradskog kupališta

U Dugoj Resi stanje sigurnosti zadovoljavajuće

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dugoreško Gradsko vijeće svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke nije počelo uobičajenim dnevnim redom i Aktualnim satom, nego su  vijećnici na početku saslušali dva izvješća, ustvari informacije o kojima se ne raspravlja i ne usvajaju se . Jedno je izvješće Policijske postaje Duga Resa  o stanju sigurnosti na području grada, a drugo je bilo informacija Komunalnog Duga Resa o srednjoročnim razvojnim planovima na vodnoj infrastrukturi. Načelnik Policijske postaje Duga Resa Dario Horvatić je iznio niz statističkih podataka za prvih osam mjeseci ove godine uspoređujući ih s istim razdobljem prošle godine.

  -Ove godine bilježimo, samo na području grada Duge Rese 135 kaznenih djela, dok je prošle godine bilo 169. Od toga po poznatom počinitelju otkriveno ih je 29 i naknadno je otkriveno 19 po nepoznatom. Od tih kaznenih djela, ima i 25 kaznenih djela maloljetničke delikvencije. Prošle godine imali smo 30 kaznenih djela gdje je počinitelj uhvaćen na djelu, 25 ih je naknadno otkriveno, tako da što se tiče maloljetničke delikvencije imamo pad od 15 kaznenih djela. Što se tiče kaznenih djela, ukupno na području cijele Policijske postaje Duga Resa, 60 posto ih je na području grada Duge Rese. Tako 2017. bilježimo 191 kazneno djelo, dok ih je 2018.  bilo 214. Prošle godine razriješena su  64,9 posto, a ove  68.7 posto.

  Na području grada Duge Rese lani se dogodilo ukupno 45 prometnih nesreća, a ove godine u prvih osam mjeseci 50 što je povećanje za 11 posto. Ističe se i podatak da lani u prometnim nesrećama nije bilo smrtno stradalih osoba, dok su u prvih osam mjeseci ove godine dvije osobe smrtno stradale.   Prošle godine je po prometnim prekršajima sankcionirano 1.546 osoba , a ove  1.310,  što je smanjenje za 15, 2 posto. Najčešći prekršaji gdje ljudi stradavaju su brzina, nepropisno pretjecanje, prednost prolaska i vožnja pod utjecajem alkohola. Zaključno je načelnik Horvatić kazao da se mjesečno minimalno provedu dvije akcije na vožnju pod utjecajem alkohola, a svakodnevno se mjeri brzina kretanja vozila.

  Generalno gledano, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Moguš, nešto se povećalo, nešto smanjilo, no ipak situacija je zadovoljavajuća.

  Budući da nije bilo rasprave o ovoj točki načelnik Horvatić je napustio sjednicu, odgovorivši na usputno pitanje o emigrantima da  ih na području grada Duge Rese nema.  Nitko nije odgovorio ni vijećniku Zlatku Grčiću koji je pitao što je s zlouporabom droga, cestovnim utrkama kao i kada se sastalo Vijeće za prevenciju. Gradonačelnik mu je odgovorio da će se Vijeće sastati ovaj mjesec, ne navodeći kada je bila posljednja sjednica.

  Potom je uslijedio Aktualni sat u kojem je sedam vijećnika postavljalo pitanja gradskim čelnicima. Najveći dio bio je komunalne tematike, vezan uz uređenje pojedinih dijelova grada, probleme sigurnosti djece u prometu, izgradnju pješačkih prijelaza i nadstrešnica, rad komunalnih redara, divlja odlagališta i drugo. Izdvojili smo pitanje vijećnika Jasmina Sarvana.

  -Budući da je došao kraj ljeta i sezona kupanja je završena, a brzo će stići nova kupališna sezona, planira li se u proračunu za 2019. godinu osigurati dostatna sredstva za konačno pravo uređenje i „ušminkavanje“ atraktivne i predivne lokacije gradskog kupališta.

  Odgovarajući mu gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar je rekao.

  -Da, na toj poziciji je ostalo još oko stotinjak tisuća kuna. Kupalište je stalo iz dva razloga. Prvi razlog je taj što smo prije sezone kupili pontonac, a u drugoj polovici kolovoza iz Lučke kapetanije dobili smo dozvolu da ga smijemo postaviti, a potom je ta dozvola bila proslijeđena Hrvatskim vodama. Nadam se da ćemo je sada dobiti, ali pretpostavljam da ćemo napraviti samo pripremne radove i da ne bi išli s postavljanjem pontonca sada prije jeseni i zime te visokih voda, nego bi ga postavili na proljeće. Dio kupališta bit će djelomično saniran ove godine i sve bi trebalo biti gotovo 2019. godine; jedino što ne znam što napraviti s ulazom za invalide, budući se radi o jednom malo većem zahvatu. To bi trebalo srušiti i i izgraditi novi ulaz.

  Gradonačelnik Boljar je iznio još neke detalje vezane uz uređenje gradskog kupališta.

  -Bit će uklonjeno postojeće igralište, bit će izniveliran kompletan teren i pretpostavljam da ćemo umjesto da rušimo onu najveću i prepoznatljivu vrbu, morat ćemo izmjestiti odvodnju. Sada je tamo puno djece i radovi su, tako da nekim radovima nećemo pristupiti dok se ne završe radovi na fasadi škole i kompletan promet ne završi. Plan je da kupalište potpuno bude gotovo do sljedeće godine. Tu je i uređenje prostora između mosta i brane, što bi ujedno trebao biti pilot projekt kojim bismo zakonski iz korita rijeke mogli ukloniti  resine i lokvanje. Također bit će uređeno novo dječje igralište.

  Vijećnici su donijeli i Odluku o načinu, uvjetima i postupku jednokratnog otpisa dugova fizičkim osobama.