Bit će to prvi ovakav projekt u državi, ogledni za ostale, ponos za Dugorešane

U Dugoj Resi kreće sanacija gubitaka na vodoopskrbnom sustavu

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Dugoj Resi, u prostorijama Demokratskog rasadnika potpisan je Okvirni sporazum i Ugovor za sanaciju gubitaka pitke vode na vodoopskrbnom sustavu Duge Rese i okolnih općina. Potpisivanju su pored direktora dugoreškog Komunalnog Ivana Klokočkog, direktora tvrtke izvođača IMGD iz Samobora Gorana Dunića, gradonačelnika Tomislva Boljara, načelnika općina Netretić, Barilović, Krnjak, Bosiljevo i Generalski Stol, gradskih vijećnika i pročelnika, prisustvovao je i zamjenik generalnog direktrora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

  Ovaj kako se moglo čuti prilikom svečanog potpisivanja ugovora, povijesni ugovor, za krajnji cilj ima smanjenje gubitaka vode iz vodoopskrbnog sustava za oko 800m3 vode, što će prvenstveno prvi na svojim manjim računima osjetiti građani, a drugi ne manje važan cilj je očuvanje zaliha pitke vode. Projekt počinje za koji dan, a prema projektu planirani radovi trajat će pet godina.

  O benefitima za građanstvo, direktor Konunalnog Duga Resa Ivan Kolokočki je rekao:

  Dugorešani će nakon završetka ovog projekta imati puno stabulniju opskrbu pitom vodoma,tlakovi će biti regulirani,punkuća cjevovoda bit će svedena na minimum, opskrba će biti sigurnija, regulirana u dnevnom i noćnom režimu, daljinskim upravljnjem bit će omogućeno sniranje pojedinih kvarova, ko i što ćemo kompletnim vodovodom moći upravljati iz jednog dispečerskog centra iz Novigrada na Dobri.

  Duga Resa je prvi grad u Hrvatskoj u kojoj će se primjenjivati i provoditi ovaj program, kaže Klokočki. Ukupna vrijednost projekta je 22 milijuna kuna, radovi će izvoditi sljedećih pet godina, a počinje tijekom ovog tjedna. Ovaj projekt jedini je za sada u Hrvatskoj, a koristit će se i kao ogledni primjer drugim gradovima i općinama koji će i prema smjernicama koje je zadala EU vrlo skoro morati početi raditi na projektima očuvanja izvora pitke vode.

  Tvrtka izvođač radova je IMGD iz Samobora već se tridesetak godina bavi ovom problematikom i u ovom dijelu Europe su primjer izvođenja radova po sistemu "ključ u ruke", rekao je njezin direktor Goran Dunić.

  -Mislim da će ovaj projekt biti ogledan u svakom pogledu, na ovakvom sustavu pokazat ćemo što je sve moguće kad se primjeni suvremena tehnologija te koliko će on omogućiti jednostavnije i lakše poslovanje.

  Dunić je podsjetio i na direktivu EU po kojoj će se morati plaćati zahvaćena količina vode, na što se često zaboravlja, a zaboravlja se i na velike gubitke u našim vodoopskrbnim sustavima, koji u konačnici znače ogromne novce za "izgubljenu vodu".

  Zato je ovaj projekt u Dugoj Resi značaja za cijelu državu, jer će on biti ogledni primjer drugim gradovima, kako i na koji način će stabilizirati sustav, smanjiti puknuća i kvarove u korist kvalitetnije opskrbe stanovništva.

  Gradonačelnik Duge Rese Tomsilav Boljar zahvalio je svim gradskim službama, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave na trudu i angažmanu, kao i stručnjacima iz Hrvatskih voda, koji su radili svatko u svom resoru da bi ovaj projekt na vrijeme bio završen a i uskoro realiziran. Provedenim postupkom javne nabave i sklapanjem Okvirnog sporazuma osigurani su preduvjeti za sklapanje prvog ugovora za sanaciju gubitaka na vodoopskrbom sustavu Duge Rese i okolnih općina  ukupne vrijednosti 2,125 mil. kuna kojim se ostvaruje realizacija programa smanjenja gubitaka, vođenje projekta i stručni nadzor. Ukupan projekt financira u iznosu od 80% od strane Hrvatskih voda, Grad Duga Resa 20%, Komunalno Duga Resa je naručitelj radova, a tvrtka IMGD izvođač.