Petračić: Grad Karlovac baš i nema puno novogradnji u zadnjih desetak godina, tako da je idealan za energetsku obnovu zgrada

Svima će nam biti toplije i jeftinije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Stanari zgrade u ulici Miroslava Krleže 6, te 6 a, b i c, sa 70-tak stanova,  dobit će novo jeftinije plinsko grijanje, energetsku ovojnicu te saniran ravni krov i podrumski prostor. Upravitelj zgrade, tvrtka Petračić projekt je iz Europskog fonda za regionalni razvoj povukla nepovratnih dva milijuna i 271 tisuću kuna, dok ukupna vrijednost energetske obnove samo ove zgrade iznosi tri milijuna i 855 tisuća kuna. Grad Karlovac na ovoj zgradi sufinancira suvlasnički udio u iznosu od 279 tisuća kuna. Velike uštede građanima bit će na grijanju, budući da se zgrada izdvojila iz sustava Gradske toplane.

  Morali smo prikupiti stopostotni pristanak stanara da se odvoje od Gradske toplane, budući da je zakon relativno nepovoljan i to je prava muka. Stanari će dobiti novo plinsko grijanje koje se upravo ugrađuje, bit će neovisni o toplani te sami mogu birati kada će se grijati, koliko će se grijati i kolika će temperatura biti; ne plaćaju paušal preko ljetnih mjeseci što je velika stavka. Također na zgradi se radi nova energetska ovojnica pa će samim time građani još manje trošiti što se tiče grijanja, kaže voditelj projekta energetske obnove u tvrtki Petračić projekt, Ivan Mužar kaže.

  Stanari zgrade očekuju značajne uštede kako je rekla Biserka Krivačić predstavnica stanara.

  Računi za grijanje u zimskim mjesecima, ako je bilo hladnije iznosili su oko tisuću kuna, a ako je bilo manje hladno tada su iznosili između 700 i 800 kuna s tim da smo cijelo ljeto plaćali grijanje. Očekujemo „skidanje“ ljetnog grijanja što znači da nećemo plaćati ništa, smanjit će nam se računi za oko 60 posto i svima će nam biti i jeftinije i toplije.

  Juraj Brajnović, predstavnik tvrtke Čečura d. o. o. koja izvodi radove na toplinskoj ovojnici  naglasio je da radovi idu po planu, a tome u prilog ide i lijepo vrijeme. Angažirano je dovoljno ljudi te će radovi  biti obavljeni na vrijeme.

  Davor Petračić, vlasnik i direktor tvrtke koja je upravitelj zgrade u Krležinoj 6, napomenuo je da zgrada ovim zahvatom dobiva na tržišnoj vrijednosti.

  Ovakve zgrade koje su građene 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća su idealne za ovaj vid obnove jer optimiziraju svoje troškove, smanjuje se održavanje zgrade i zgrada dobiva na tržišnoj vrijednosti. Karlovac baš i nema puno novogradnji u zadnjih desetak godina, tako da je idealan za energetsku obnovu zgrada.

  Recimo još, da je kraj radova planiran do 30. studenog ove godine.