Svoje proizvode predstavit će 67 izlagača iz sedam hrvatskih županija i iz Unsko-sanskog kantona

Svečano otvoren Obrtnički sajam

VIŠE IZ RUBRIKE

  Petnaesti po redu Obrtnički sajam i 5. Sajam ekoloških proizvoda svečano je večeras otvoren na Trgu bana Jelačića, a trajat će do 22. rujna. Sajam je proglasio otvorenim izaslanik Predsjednice republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec koji je izjavio kako je u Karlovcu jučer zasjedala „obrtnička vlada“ te istaknuo:

  -Ponekad, teškoće su sastavni dio upravo obrtničkog života i rada, ali svi želimo pomoći da se to promijeni. Na tragu toga što radi Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i ministar Darko Horvat, vjerujem da ćemo uskoro promijeniti neke stvari, od Zakona o obrtu i niza drugih zakona koji u ovom času stvaraju smetnju hrvatskim poduzetnicima i obrtnicima da bi mogli biti bolji, da bi mogli svoje proizvode plasirati, ali što je najvažnije i naplatiti ih, istaknuo je.

  Posebno je pozdravio i strukovne škole koje su uključene u program sajma.

  -Mi svi znamo da jednostavno nema kvalificirane radne snage da bismo mogli preuzimati nove poslove na zahtjevnom europskom tržištu. Reforma strukovnog obrazovanja je ono što nam predstoji. Hrvatska obrtnička komora ima i znanje, i potrebne resurse da bude vodeći partner upravo u tom dijelu reforme da ponovno preuzmemo pomoć svima u nastojanju da unaprijedimo struku da se što više djece upiše u obrtnička zanimanja, jer u životu vam mogu oduzeti sve, jedino vam ne mogu oduzeti znanje, poručio je Ranogajec.

  Predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca, Željko Vuković rekao je kako će svoje proizvode ove godine predstaviti 67 izlagača, od čega 10 OPG-ova iz sedam hrvatskih županija, ali i iz izlagača iz Unsko-sanskog kantona zbog čega sajam ima međunarodni karakter.

  Predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije, Darko Stanković istaknuo je kako naši obrtnici ni po čemu ne zaostaju za obrtnicima izvan Hrvatske,

  -Obrtnici Karlovačke županije i općenito obrtnici u Hrvatskoj ne zaostaju za onime što imaju obrtnici izvan Hrvatske i vjerujem da ćemo za nekoliko godina biti za  koplje bolji i veći od drugih. Jer mi smo narod koji znamo dobro raditi i kvalitetni smo majstori, istaknuo je između ostalog Stanković.

  Gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako će Grad Karlovac nastaviti izdvajati za potpore obrtnicima pred kojima su novi izazovi.

  -Od 2013. do 2017. godine Grad Karlovac je izdojio 3,5 milijuna kuna samo za podršku i potpore, prošle godine izdvojili smo milijun i 150 tisuća kuna i ono što mogu reći u svoje i u ime svojih suradnika, mi smo spremni slušati. Recite što i kako da podržimo, za što i kako da dajemo potpore. Iz naše perspektive čini mi se da i gradska uprava i vi svi zajedno moramo krenuti u jedan novi prostor, neću reći novoga, ali inovacija. Neki su izazovi novi, zahtjevi su veći i čini mi se da svi zajedno moramo zakoračiti u taj jedan svijet novoga da bi ono s čim se vi bavite s nekim novim proizvodima, s nekim novim znanjima ustvari oplemenili u nekoj novoj mogu reći i većoj zaradi, istaknuo je između ostalog Mandić.

   

  Izaslanik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i državni tajnik, Mario Antonić naglasio je kako ova hrvatska Vlada ne odustaje od stvari koje su ključne za razvoj gospodarstva.

   -Ovu priliku želim iskoristiti kako bih naglasio da ova Vlada ne odustaje od stvari koje su ključne za razvoj gospodarstva i za povećanu gospodarsku aktivnost a to je svakako fiskalna konsolidacija, strukturne reforme, jačanje investicijskog potencijala. Svakodnevno se bavimo poboljšanjem uvjeta poslovanja, donose se mjere koje bi trebale pripomoći većoj gospodarskoj aktivnosti, a upravo ovaj sajam, 15. po redu koji vidimo da je iz godine u godinu veći, a namjera je da postane još i osjetno veći, vjerujem da govore u prilog tome, naglasio je Antonić.