Vižentin: Zahtjeva mulitidiscipliniran pristup svih profila zdravstvenih stručnjaka kada dođe do situacije da ga moramo liječiti

Stručnim skupom u Bolnici obilježen Svjetski dan prevencije dekubitusa

VIŠE IZ RUBRIKE

    Društvo za kvalitetu Hrvatske udruge medicinskih sestara i Opća bolnica Karlovac organizirali su danas obilježavanje Svjetskog dana prevencije dekubitusa. Obilježavanje ovog dana organizira se već šestu godinu, a tim povodom u Bolnici je održan stručni skup ciljevi kojeg su bili podizanje razine svijesti o važnosti prevencije, multidisciplinarnom principu liječenja, osiguravanju kontinuiteta zdravstvene njege, uključivanju pacijenta i njegove obitelji te, čak, i zajednice u liječenje.

    -Nažalost, prema našim izvještajima preko 60 posto bolesnika u zadnjih pet godina dolazi iz svojih domova, domova za umirovljenike,  udomiteljskih obitelji u bolnicu kada više niti prevencija, a to je ono na čemu mi inzistiramo, nema nikakvog učinka ni svrhe. Naime, liječenje dekubitusa je izuzetno složeno i dugotrajno, a prevenicja je puno jednostavnija i brža. On više nije samo medicinski problem, već na neki način  socijalni i javnozdravstveni problem, kaže pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Općoj bolnici Karlovac Karolina Vižentin.

    Stoga je važno prepoznati  rizične osobe, a to su one starije životne dobi, nepokretni, inkontinentni, pothranjeni, osobe koje ne mogu uzeti dovoljno tekućine. Dekubitius se može dogoditi i mlađima osobama kao i kroničnim bolesnicima.

    -Zahtjeva mulitidiscipliniran pristup svih profila zdravstvenih stručnjaka kada dođe do situacije da ga moramo liječiti, poručila je Vižentin.

    Predavači su bile diplomirane medicinske sestre,  liječnici i magistri farmacije.