Završena obnova hrvatskog antiterorističkog inženjerijskog oklopnog vozila M-91.

"Straško" se vratio na Turanj

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ovih dana dovršen je još jedan korak u programu konzervatorsko-restauratorskih radova na predmetima Zbirke oružja i vojnih vozila Domovinskog rata izloženih na prostoru budućeg Muzejskog postava Domovinskog rata na Turnju.

    Obnovljen je "Straško" hrvatsko antiterorističko inženjerijsko oklopno vozilo M-91. Izrađen je u riječkom Torpedu. Kao osnova poslužilo je podvozje rovokopača GTR 75A. Na početku Domovinskog rata 110. i 129. brigada ZNG-a imale su po jedan primjerak "Straška"

    Gradski muzej Karlovac je program konzervatorsko-restauratorskih radova započeo 2013. godine u  suradnji s pokojnim profesorom Draganom Dokićem  koji je nakon detaljnog pregleda stanja svih izloženih predmeta napravio plan obnove. U proteklih pet godina obnovljeno je 18 predmeta. Dio predmeta je zbog zahtjevnih radova i težine oštećenja restauriran u restauratorskim radionicama, njih devet, preostale je obnovila Hrvatska vojska na samom izložbenom prostoru. Za sve predmete pripremljene su nove podloge a drveni nosači zamijenjeni metalnim. Kako bi se dovršio program obnove preostali su još konzervatorski radovi na ostacima zrakoplova MiG 21 koji su planirani već na proljeće. Nakon postavljanja informativnih ploča i uređenja okoliša, vjerujemo da ćemo posjetiteljima, koji iskazuju veliki interes za ovaj dio postava, pružiti kvalitetnije razgledavanje. U programu su sudjelovali Hrvatska vojska, Javna vatrogasna postrojba Karlovac, Industrijska arheologija, Obrt za restauraciju, viši restaurator Zoran Kirchhoffer, Ferrum, obrt za restauraciju predmeta od metala, Ivica i Leonardo Ivančević, a financijski omogućili Grad Karlovac i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.