Prvi Karlovački

Štrajk vozača saniteta u Karlovcu: ”Iz Ministarstva zdravstva nam se od početka štrajka nitko nije službeno obratio!”

Autor: Ivica Pilaković

18.05.2022

Karlovac

Karlovački Sanitetski prijevoz od danas je u štrajku. Kažu vrlo jasno i nedvosmisleno: radit ćemo smanjenim kapacitetom dok nam ne izjednače plaće, odnosno do ispunjavanja zahtjeva.

Vozači Sanitetskog prijevoza u Karlovcu pridružili su se ostalim kolegama u zemlji. Traže izjednačavanje koeficijenata plaća, zbog kojih su im razlike u plaćama i po 1.500 kuna. Naime, vozači Saniteta voze i hitne slučajeve, pa traže da se taj posao plati kao i vozačima hitne pomoći.

Tomislav Cerovac, sindikalni povjerenik Sindikata medicinske sestre i tehničari Zajedno kazao je za naš portal sljedeće:

-Nastavno na štrajk vozača i tehničara u sanitetu koji je organizirao Sindikat medicinskih sestara i tehničara zajedno, štrajk je krenuo u ponedjeljak 16.05., najavljen i organiziran sukladno Zakonu. Odaziv je negdje oko otprilike 500 radnika, što pri domovima zdravlja, što pri zavodima za hitnu medicinu, uključujući i one koji nam daju podršku jer ne smiju ići u štrajk. Zbog nekih tehničkih problema je štrajk u Karlovcu počeo u srijedu. Prvi dan je protekao onako kako smo i očekivali. U štrajk smo išli zbog nepovoljnog položaja dijela vozača, zbog njihove socijalne i financijske diskriminiranosti prema ostalim vozačima u sanitetima koji imaju veće plaće od nas koji smo trenutno u štrajku, kazao je Cerovac.

Radnici u štrajku radit će smanjenim kapacitetom. Od njih 32 radi njih 10-ak. Pacijenti će svi biti zbrinuti, kaže. Primat će se nalozi kao i obično, ali zbog manjeg broja radnika bit će kašnjenja. Evo što je još Cerovac dodao vezano uz organizaciju štrajka.

-Štrajk je organiziran sukladno Zakonu, kolektivnom ugovoru i svim pravilima organiziranja štrajka, laž je od strane Ministarstva da štrajk nije bio pravilno organiziran i da nismo zadovoljili sve zakonske uvjete. Pred sami štrajk smo od strane poslodavaca, domova zdravlja i ravnatelja dobivali prijetnje, ne samo u Karlovcu već po cijeloj Hrvatskoj, da ćemo biti sankcionirani ako krenemo u sindikalnu akciju i da nam slijede tužbe, što je apsolutno protuzakonito, a to je i sam ministar Beroš rekao – da je štrajk legitiman i da na njega imamo pravo. U svakom slučaju, mi ostajemo u štrajku do ispunjenja naših uvjeta.

Marina Novaković Matanić iz Udruge za zaštitu i jednakost pacijenata Dignitas rekla nam je kako je pozvala danas ministra Beroša da sjedne s predstavnicima sindikata za stol i riješi što hitnije ovu situaciju. Tijekom pandemije je bilo i previše odgađanja raznoraznih pregleda i nedopustivo je da zbog štrajka pacijenti preskaču i dalje vrlo važne kontrolne preglede zbog kojih mnogi pacijenti iz Karlovačke županije moraju vrlo često do zagrebačkih bolnica i instituta. Tumora je sve više, onkološkim bolesnicima je svaki dan bitan… Pacijenti su prema njenim informacijama prestrašeni i zabrinuti, ne znaju koliko će sve ovo trajati. Za kraj je o pregovorima s Ministarstvom Tomislav Cerovac, sindikalni povjerenik Sindikata medicinske sestre i tehničari Zajedno rekao sljedeće:

-Ovo traje već dugo godina, nitko nas ne sluša. Žalosno je da Ministarstvo i poslodavci kažu da nemamo empatije prema pacijentima, a nama se od početka štrajka, od ponedjeljka, već tri dana nije nitko iz Ministarstva zdravstva službeno obratio, pa ja pitam vas tko tu ima empatije?! Ako dođe ijedna protuzakonita tužba nama za podizanje štrajka, taj isti čas mi krećemo s kompletnom obustavom rada, zaprijetio je na kraju Cerovac.

Vozač sanitetskog prijevoza koji nam se javio, a htio je ostati anoniman ima drukčiju gledanje na ovaj štrajk:

-Ja nisam u sindikatu. Mene samo zanima bi li imali razumijevanja neki kolege koji su sad u štrajku da imaju nekog od njihovih najbližih da je bolestan, a da nemaju kako do bolnice s njim? Da nije u redu da neki vozači imaju više, a neki manje – nije u redu, slažem se. Ali opet, pacijenti ne smiju osjetiti u svoj toj svojoj boli i svemu – to naše nezadovoljstvo, oni nisu krivi. Zato nisam ni u štrajku niti u bilo čemu što je vezano uz plaću, a da pacijenti pate. Tako je bilo i za sirene i za rotirke… Ja sam ih i dalje palio ako je doktor rekao da je ”frka” da što prije čovjek mora doći na primjer do Vinogradske jer je pod infarktom. Nisam ni sekunde nikada razmišljao što će mi reći povjerenik sindikata ili bilo tko drugi. Neki danas daju izjave za medije kako vozimo hitne za Zagreb, a kad bi pacijent bio kritično svađao se s doktorom da ga ne prisiljava da pali rotirku jer on nije hitna i da će ga prijaviti za mobing. Ne volim to licemjerstvo. Ja ih palim i dan danas i palit ću ih uvijek kad mi to doktor kaže jer je stvarno hitno. Bila to beba u inkubatoru, dijete, baka, deda, nebitno… jer svatko od njih ima nekoga tko ga voli i boji se za njegov/njezin život.