Prvi Karlovački

Što te žulja? Tema: Živica uz brzu cestu, tijesni prolaz na tržnici i nestanak “autobusa kulture”

Autor: Leo Stakovic

02.07.2019

Što te žulja?

"Što te žulja?" emisija je koja sluša probleme građana i pokušava ih riješiti. Svakog utorka i četvrtka od 10:15 sati slušaj na 90,1

Vi pitate, mi tražimo odgovore u emisiji ŠTO TE ŽULJA? na Prvom karlovačkom

 

Pitanje:

Nekoć je Zorin dom organizirano busom vodio zainteresirane na predstave u Zagreb. Kupili bismo karte za predstojeću sezonu i onda bi nas vodili autobusom u Zagreb na predstavu i natrag. Zašto toga više nema jer ima nas puno koji smo još uvijek zainteresirani za to?

Odgovor Gradskog kazališta Zorin dom

Zahvaljujemo na kritici i pitanju koje je postavila slušateljica vezano za nekadašnju organizaciju tzv. “autobusa kulture”. Do 2012. postojala je mogućnost organiziranja prijevoza u Zagreb, obzirom da nije bilo redovitih programa te profesionalnog ansambla kazališta. Gradsko kazlište “Zorin dom” od 2013. godine ima vlastiti profesionalni glumački ansambl, predstave u vlastitoj produkciji  te bogat gostujući kazališni, glazbeni i glazbeno-scenski program svakog mjeseca. Omogućili smo karlovačkoj (a i široj) publici kvalitetne i poznate kazališne uspješnice, koncerte i ostale programe u “komforu vlastitog grada”. Također brojna gostovanja diljem hrvatske i inozemstva, osvojene nagrade i pozitivne kritike smjestile su Zorin dom na vrh ljestvice hrvatskih kazališta. Smatramo da je naša dužnost kao “hramu kulture” osigurati neometani i redoviti rad, kvalitetne izvedbe, aktualne gostujuće predstave, vlastitu produkciju te držati korak s ostalim hrvatskim kazalištima i ustanovma u kulturi. Što se organiziranog prijevoza tiče, ako se ikada bude ponovila organizacija, zasigurno će biti na relaciji Zagreb-Karlovac-Zagreb.

 

Pitanje:

Bila sam danas na tržnici i jako me žulja onaj prolaz pored na tržnici. Točnije pored Lin trgovine s jedne strane, a s druge kafića.  Sa strane trgovine nalaze se reklamni panoi, a kafići su s druge strane proširili svoje terase toliko da se između svega toga jedva prolazi. To je velika sramota, mi se guramo, jedva prolazimo. Sve ima svoje granice. Posluju li kafići po pravilu i jesu li im terase u odgovarajućim gabaritima? Također, ima li trgovina dozvolu da panoe stavi na šetnicu?

Odgovor direktora Tržnice 

Svi korisnici na OTP Tržnici vrše svoje djelatnosti po pravilnicima, odlukama i ugovorima koje imaju s nama. Nitko na Tržnici ne može postaviti bilo što bez naše suglasnosti i u gabaritma kojima je platio. Ja razumijem kritiku i nezadoljvoljstvo poštovane slušateljice, ali mislim da ovaj cijeli prostor oko Tržnice treba sagledati u širem kontekstu. Kada govorimo o površinama i gabaritima mislim da nigdje u RH nema primjer kao zgrada koja ja nama susjedna, da je izgrađenost parcele na kojoj je izgrađena 95% BRP-a. Zgrada na strani šetnice izgrađena na udaljenosti od naše međe 1,74 m tako da praktički kada otvore vrata susjedni lokali zadiru u našu površinu. Takav primjer urbanocida ima samo u Karlovcu. Ali to je tema za neke druge rasprave. Nama su u miraz neki drugi ostavili ovo što imamo. I naravno potrebno je pomiriti ekonomski ineters nas koji ovdje radimo i prolaznika koji koriste ovu javnu površinu. Nadam se da sam barem dijelom odgovorio šlušateljici i da sada može sagledati širu sliku i kontekst cjele površine oko Tržnice.

Direktor Tržnice Karlovac, Niko Pervan.

 

Pitanje:

Hoće li se i kada pokositi živica uz brzu cestu, prekoputa željezničke stanice pa prema Intersparu. Iz živice već rastu kupine, šljive i svibovina i jako je ružno za vidjeti. Bilo bi dobro da se to uredi osobito s obzirom na to da nam se bliži dan grada.

Odgovor tvrtke Zelenilo 

Šišanje živice je u tijeku, krenulo se  od centra grada pa dalje. Šišanje živice na Brzoj cesti je u planu od petka 21. 06.