Prvi Karlovački

Što te žulja? Tema: Vjenčanja u Matičnom uredu u Radićevoj ulici

Autor: Anamarija Radočaj

17.10.2019

Što te žulja?

"Što te žulja?" emisija je koja sluša probleme građana i pokušava ih riješiti. Svakog utorka i četvrtka od 10:15 sati slušaj na 90,1

Vi pitate, mi tražimo odgovore u emisiji ŠTO TE ŽULJA? na Prvom karlovačkom

Pitanje: 

– Prisustvovala sam vjenčanju tu u matičnom uredu u Karlovcu. Jako sam se iznenadila kad sam vidjela kako je to jako skromno i nije održavano. Bila sam tamo u osmom mjesecu i klima nije radila osim pokraj mladenaca, vrata se nisu dala otvoriti i zatvoriti, na stolicama je bilo od prethodnog vjenčanja latica. Htjela bih predložiti da bi malo više pažnje, ne treba tu ne znam kakvih sredstava, sjaja ni blještavila, ali malo svježine da se unese ipak se tamo održavaju svečani trenuci, koraci u novi život. Ja vas lijepo molim i pozdravljam!

Odgovor Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji

-Službena prostorija za sklapanje braka Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji od prosinca 2017. godine djeluje na novoj lokaciji u Radićevoj ulici 3. Prethodno se, dakle do prosinca 2017. godine, za potrebe sklapanja braka u građanskom obliku koristila prostorija u Vraniczanyevoj ulici broj 6  u Karlovcu te se za korištenje prostorije plaćao zakup zakupodavcu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Karlovcu. Dakle, iz razloga ekonomičnosti i ušteda dvorana za vjenčanja preseljena je na novu lokaciju u Radićevu ulicu 3, za što se sada ne plaća zakup budući je riječ o državnom prostoru.

Navedeni prostor nije skupocjeno opremljen jer treba imati u vidu uštede i činjenicu da se radi o trošenju sredstava državnog proračuna, ali je primjeren za potrebe sklapanja braka u građanskom obliku pred matičarem.

Posebice napominjemo da od vremena preseljenja prostorije za vjenčanja na novu lokaciju, dakle od prosinca 2017. godine pa do danas, nismo imali pritužbi niti mladenaca niti samih sudionika (gostiju) na vjenčanjima u odnosu na uvjete u kojima se vjenčanja održavaju. Ističemo da raniji prostor koji je bio u zakupu nije imao niti toalet, a ovaj novi prostor ima, isto kao i garderobu, što je efikasnije prema našim građanima, a nalazi se i u pješačkoj zoni, a prije svega njegovim korištenjem postižu se uštede jer se ne plaća zakup. Niže navedena pritužba odnosi se na vjenčanje koje je održano u mjesecu kolovozu ove godine, ali u navedenom razdoblju (gotovo pred dva mjeseca) ovaj Ured nije zaprimio niti jednu pritužbu građana sadržaja kao niže navedena. Napominjemo da uz matičara na vjenčanjima sudjeluje i domar Ureda koji brine o svim tehničkim detaljima (otključavanju, grijanju, klimi), a sve u svrhu efikasnosti.

Što se tiče latica, napominje se da se u jednom danu znaju održati i po 3 vjenčanja (jer je prisutan trend porasta sklapanja brakova u građanskom obliku) pa se dopušta da su latice ostale od vjenčanja održanog netom prije. Naime, spremačice Ureda tijekom svakog tjedna pripremaju i održavaju čistim prostor za potrebe vjenčanja koja se najčešće, sukladno zahtjevima stranaka, održavaju subotom (dakle na neradni dan).