Prvi Karlovački

Što te žulja? Tema: Psi i zelene površine

Autor: Anamarija Radočaj

30.05.2019

Što te žulja?

"Što te žulja?" emisija je koja sluša probleme građana i pokušava ih riješiti. Svakog utorka i četvrtka od 10:15 sati slušaj na 90,1.

Vi pitate, mi tražimo odgovore u emisiji ŠTO TE ŽULJA? na Prvom karlovačkom

 

Pitanje: 

Imam komentar u vezi zelenih površina i pasa. I sama sam vlasnica psa i primjećujem da mnogi vlasnici za svojim psima ne čiste, a u centru grada nema nijedne zelene površine na kojoj psi nisu dozvoljeni. U šancu je nekad bio znak da je zabranjeno za pse, sada toga više nema. Toliko zelenih površina imamo, a ni na jednu ne mogu sigurno izvesti dijete i pustiti ga da se slobodno igra. Dijete svako malo zagazi ili rukama krene prema psećem izmetu. Zašto od svih tih površina ne postoji pokoja na kojoj je izvođenje i šetanje pasa zabranjeno?

 

Odgovor Grada Karlovca: 

Odlukom o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim životinjama te divljim životinjama („Glasnik Grada Karlovca“ br. 5/18) propisano je da je dozvoljeno kretanje kućnih ljubimaca pod nadzorom vlasnika odnosno posjednika na način da se vodi na povodniku po javnim površinama određenim odlukom o komunalnom redu. Zabranjeno je voditi pse na uređena dječja igrališta, cvjetnjake, travnjake, športske i rekreacijske terene, registrirana kupališta, kao ni uz objekte dječjih vrtića i škola što se označava okruglim znakom s prekriženim likom psa. Psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez povodnika, po javnim površinama koje su obilježene znakom s likom psa što je propisano Odlukom o utvrđivanju lokacija za kretanje pasa bez povodnika. Komunalni redari  rade svakodnevne kontrole samostalno te nekoliko puta mjesečno u pratnji policije. Na zahtjev slušateljice provesti će se pojačani nadzor u šancu. Periodičnim nenajavljenim terenskim kontrolama kretanja pasa po javnim površinama ujedno se vrši i kontrola mikročipiranja. Prilikom terenskog obilaska građanima se distribuira promotivni materijal o odgovornom držanju te ih se informira o obvezi mikročipiranja.