"Što te žulja?" emisija je koja sluša probleme građana i pokušava ih riješiti. Svakog utorka i četvrtka od 10:15 sati slušaj na 90,1

Što te žulja? Tema: Gradska toplana najavila grijanje po principu 24 sata - Hoće li porasti cijene?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vi pitate, mi tražimo odgovore u emisiji ŠTO TE ŽULJA? na Prvom karlovačkom

  Pitanje:

  Slušao sam u vašim vijestima da je Gradska toplana najavila grijanje po principu 24 sata. Molim vas da mi se pojasni hoće li to uzrokovati povećane račune za krajnje korisnike ili će oni ostati kao i da sada.

  Odgovor tvrtke Gradska toplana d.o.o.

  U 24-satnom načinu grijanja, pri čemu je noću (22-6 sati) grijanje, u tzv. reduciranom režimu (grije se, ali manjim intenzitetom nego preko dana), stan je grijan cijelo vrijeme, a ne samo tijekom dnevnog režima grijanja (od 6-22 sata). Većina korisnika Gradske toplane (oko 75%) ima ugrađene uređaje za regulaciju odavanja toplinske energije (termostatske ventile na radijatorima, uz neki oblik mjerenja - kalorimetri, razdjelnici), čime korisnici mogu regulirati koliko toplinske energije primaju – zatvore li ti korisnici u potpunosti navečer svoje termostatske ventile te ih otvore ujutro, potrošnja energije načelno ostaje ista. Tko pak želi grijanje dulje ima tu mogućnost; pri tome treba istaknuti da stan koji se grije noću ne mora „nadoknaditi“ energiju ujutro da se ponovno zagrije, već je ujutro topao. Zgrade koje su energetski učinkovite gube manje energije, čime će uz 24-satno grijanje imati konstantnu temperaturu te gotovo istu potrošnju toplinske energije. Važno je napomenuti da je 24-satno grijanje preko centralnih toplinskih sustava način rada većine modernih toplinskih sustava; u Republici Hrvatskoj ga je od nedavno započeo postupno primjenjivati toplinar Energo Rijeka u sklopu obnove svojeg vrelovodnog sustava, prema preporuci stručnjaka u sklopu pripreme projekta obnove svojeg vrelovoda. 

  Oni korisnici koji nemaju mogućnost reguliranja odavanja topline na radijatorima, svakako i dalje imaju dvije mogućnosti: 

  -grijanje po noći, što uključuje cijelu zgradu i posljedično nešto veću potrošnju toplinske energije, ili

  -mogu ostati na istom režimu kao što su i do sada, tj. imaju mogućnost vremenskog reguliranja primanja toplinske energije putem svoje toplinske podstanice, potrošnja toplinske energije tada ostaje na istoj razini kao i sada

  Ovdje je bitno naglasiti da i dalje postoji zakonska obveza ugradnje uređaja za regulaciju odavanja toplinske energije (termostatskih ventila na radijatorima) te nekog oblika mjerenja (individualni kalorimetar ili razdjelnici), sukladno čl. 33. Zakona o tržištu toplinske energije, Narodne novine broj 80/13, 14/14, 86/19: vlasnici samostalnih uporabnih cjelina, u zgradi/građevini izgrađenoj prije stupanja na snagu ovoga Zakona, dužni su radi racionalnijeg korištenja energije ugraditi uređaje za regulaciju odavanja topline i uređaje za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije (razdjelnik) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije.

  Iskustveno se pokazalo da zgrade uvođenjem regulacije i mjerenja štede oko 25% toplinske energije u odnosu na nereguliranu potrošnju toplinske energije.