Lay: Karlovac od ovog tipa postupka prema Sokoliću i svima sličnima te od stranačkog zapošljavanja; razvojno trpi

Sokolićeva pressica „Popovska pojašnjenja, a metode hajdučke“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Radna prava u Karlovačkoj županiji „Popovska pojašnjenja, a metode hajdučke“ bio je naziv  konferencije za novinare bivšeg djelatnika Razvojne agencije „Karla“ Mile Sokolića. Pridružio mu se sociolog i politolog prof. dr. Vladimir Lay.

  Sokolić je na početku ustvrdio da u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji postoji interesno organiziranje političkih dužnosnika na štetu zajednice. Jedna od vidljivih manifestacija tog organiziranja odnosi se na redukciju radnih prava zaposlenika u javnom sektoru. Dolaskom župana Damir Jelića u institucijama Karlovačke županije, a i šire provodi se s jedne strane politička, a s druge profesionalna degradacija djelatnika javnih institucija.

  -Ideolog, demagog i izvršitelj tog neobično malicioznog koncepta rušenja profesionalnog digniteta zaposlenih u županijskim i drugim službama je župan Damir Jelić.  Zašto, ja ne znam? Od njega s jedne strane slušamo popovska pojašnjenja, a u stvarnosti smo svjedoci hajdučko-nasilničkih metoda prema zaposlenicima županijskih službi kojih se ne bi posramili ni okorjeli mizantropi, navodi Sokolić.

  Ističe da se pod krinkom „reorganizacije“ javnih službi provodi totalna primitivizacija i profesionalna degradacija na područjima Grada Karlovca i Karlovačke županije, a vidljivi su i elementi političke čistke u službama. Naveo je primjere namještanja otkaza ili premještanja na druge poslove Davorinu Andrijaševiću, Tihani Bakarić, Žarku Latkoviću, Zlatku Cindriću, Vilimu Magdiću, ali i nizu drugih djelatnika javnih službi u Ogulinu, Slunju i Ozlju.

  Opširno je govorio i o vlastitom primjeru, spomenuvši da je 2. srpnja dobio otkaz ugovora o radu, a neposredno prije mu je odobren projekt vrijedan milijun i 800 tisuća kuna. Podnio je tužbu za poništenje otkaza te tužbu o postupku imenovanja ravnatelja Razvojne agencije, gdje je pripremno ročište zakazano za 18. prosinca. Pored toga, podnio je zahtjev za inspekcijskim nadzorom u Razvojnoj agenciji te obavijest Europe Direct kontakt centru o kršenju EU procedura u Karlovačkoj županiji.

  -Koliko jedan politički dužnosnik može biti licemjerni kršćanin ako odluči ljude tjerati s posla, iako to nije nužno, a da nije pokušao ništa drugo, da bi sebi i svojim političkim pajdašima kupio skupe aute? Kakav čovjek moraš biti da natjeraš nekoga da se „sruši“ na poslu ili da dobije „moždani udar“ da bi odgodio otkaz? Bolji tretman od javnih djelatnika u Karlovačkoj županiji imaju pomoćni radnici u Njemačkoj. Tome ne može pomoći ni odlazak u Međugorje, kaže Sokolić zaključno.

  -Karlovac od ovog tipa postupka prema Sokoliću i svima sličnima te od stranačkog zapošljavanja razvojno trpi, poručio je s današnje pressice prof. dr. Vladimir Lay.