Lopovi vrebaju, zaštite svoj dom

Sezona provala - Kako smanjiti mogućnost provale u kuću ili stan?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Obijena ulazna vrata, razbijen prozor, razbacane stvari, ukraden nakit... sve su to prizori koji neugodno iznenade mnoge vlasnike stanova kada se vrate s kraćeg putovanja ili dužeg godišnjeg odmora. Upravo su provale u domove najčešća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin.

  Na području Policijske uprave karlovačke tijekom srpnja i kolovoza prijavljeno je 197 kaznenih djela protiv imovine od kojih se 72 odnose na teške krađe i 100 na krađe. Od toga 23 kaznena djela odnose se na teške krađe provaljivanjem u kuće, stanove i vikend kuće.

  Na temelju dosadašnjih iskustava i poznajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

  Tako iz policije savjetuju;

  Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.

  Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

  U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.

  Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

  Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

  Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. - lopovi znaju da ondje treba tražiti. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.

  Ne objavljujte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili na društvenim mrežama. Ne objavljujte da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu. 

  Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

  Ako ste provalnika zatekli u stanu ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan. 

  U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom (krađom, provalom i sl.) odmah pozovite policiju na 192, a u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.