Prvi Karlovački

Samo osam birača izašlo na ponovljene izbore u općini Barilović

Autor: Branko Obradović

30.12.2019

Izbori

Osam od 209 birača izašlo na ponovljene izbore na biračkom mjestu u općini Barilović

Samo osam od 209 birača, njih manje od četiri posto, izašlo je ove nedjelje u općini Barilović na ponovljene izbore za predsjednika države, polovica izašlih, njih četvero, glas je dala SDP-ovu kandidatu Zoranu Milanoviću, doznaje se u nedjelju navečer u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Na tim izborima, čiji rezultat nema nikakav utjecaj na rezultate prvog izbornog kruga, dva je glasa dobila Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), a po jedan neovisni Miroslav Škoro i Dario Juričan .

Iako ni na koji način ne mogu utjecati na izborni rezultat, izbori u Bariloviću morali su se ponoviti jer je prošle izborne nedjelje, kod prebrojavanja glasova u glasačkoj kutiji nađeno više listića od broja birača koji su glasovali.

Zakon u tom slučaju propisuje raspuštanje biračkog odbora i imenovanje novog, te ponavljanje izbora, što se ove nedjelje i dogodilo.

Za predsjedničke izbore u nedjelju, 22. prosinca u zemlji i inozemstvu bilo je otvoreno više od 6.500 biračkih mjesta, a ono u Bariloviću, u Karlovačkoj županiji, jedino je na kojem su izbori ponovljeni.

Budući da u nedjelju, 22. prosinca nitko od 11 predsjedničkih kandidata nije osvojio dovoljno glasova da bi bio izabran za predsjednika, on će se izabrati u nedjelju, 5. siječnja, u drugom izbornom krugu u koji je ušlo dvoje kandidata sa najviše dobivenih glasova, Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović.

Autor: Branko Obradović