Treći filmski festivalski bio je ispunjen brojnim sadržajima

Revija i Festival u punom zamahu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Festivalsko žutilo na karlovačkim bedemima počinje dosezati svoj vrhunac. Treći dan Filmske Revije Mladeži i Four River Film Festivala bio je ispunjen brojnim sadržajima, kojima je srednjoškolcima omogućeno stjecanje novih znanja, ali i otvorene su im mogućnosti za profesionalno usavršavanje nakon festivala.

  U jutarnjim satima, u okviru programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, Lucija Ćeškić i Ksenija Sanković predstavile su festival FUSE-Film Under Severe Experiment. Ovaj internacionalni festival kratkometražnih filmova fokusiran je na filmsko stvaralaštvo mladih autora, primarno studenata. Uz FUSE, koji je svijetlo dana ugledao u svibnju ove godine, predstavljen je još jedan novi festival pod nazivom YAAAS! Riječ je o mladenačkom ogranku filmskog festivala Crossing Europe Linz, koji se svake godine u travnju održava u austrijskom gradu Linzu. Festival je predstavio Robert Hinterleiner, te je najavio premijerno izdanje YAAAS!-a za 2019. i istaknuo da će inozemni sudionici moći sudjelovati na festivalu od 2020.

  Podne je bilo rezervirano za radionički program i edukaciju, pa je tako između ostalog održan i ovogodišnji Pack&Pitch. Ovaj program koncipiran je kao radionica za razvoj filmske priče, a za koju se putem natječaja odabire pet ideja koje će se razraditi s mentorima te u obliku pravog pitchinga prezentirati svim sudionicima festivala.

  Uz Pack&Pitch, održane su još i radionice snimanja DSLR fotoaparatom pod vodstvom Marka Mikšića, radionica o ultimativnom intervjuu i pričanju priča Ricka Stevensona, zatim radionica o licenciranju glazbe i tajnama copyrighta Sare Al Hamad, o financiranju kinoklubova pod vodstvom Matka Burića, o hrvatskom audiovizualnim sustavu Uroše Živanovića te studija slučaja o radu na filmu „Aleksi“ Barbare Vekarić.

  Nakon bogatog edukativnog sadržaja tijekom dana, gosti Revije i Festivala opustili su se u starom dvorcu Novigrad iznad rijeke Dobre, uz projekciju političke komedije Osmi povjerenik, redatelja Ivana Salaja. Predivan ambijent i krasan film koji je smijehom ispunio čitav prostor, zasigurno se pokazalo kao dobitna kombinacija jer se za projekciju doslovno tražilo mjesto više.

  Sutra, 14. rujna, sve posjetitelje očekuje nastavak natjecateljskog programa uz bogat popratni sadržaj, s početkom u 9.30h u Gradskom kazalištu Zorin dom.

  Cjelokupni program održava se u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Turističke zajednice grada Karlovca, Hrvatske turističke zajednice, Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije te trgovačkog društva Turbing d.o.o.