U današnjoj rođendanskoj varijanti emisije Aktualno u 11:10 gostuju prva spikerica Radio Karlovca Edita Gojak i prvi tehničar Ico Sertić.

RADIO KARLOVAC SLAVI 60. ROĐENDAN!

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na današnji dan prije 60. godina počeo je emitirati Radio Karlovac. Pokrenuli su ga članovi Radio kluba Karlovac održavši u siječnju 1962. godine godišnju skupštinu na kojoj je odlučeno da se napravi odašiljač za emitiranje programa. Tog posla izrade odašiljača prihvatio se je čovjek koji je došao iz Vukovara, inženjer Ivan Taloš. Program se počeo emitirati na srednjem valu. Čujnost radija je bila 40–tak kilometara.

    Sve je zapravo počelo na volonterskoj bazi. Službeno otvorenje radija bilo je 6. svibnja 1962. godine kao sastavnog dijela Karlovačkog tjednika. Ekipa koju su sačinjavali tehničar i spiker-voditelj smjestila se u podrumu Samačkog hotela na Švarči u prostorijama Radio kluba. Tada se u eteru prvi put čulo “Ovdje radio Karlovac”.

    Jedna smo od najstarijih radijskih postaja u Hrvatskoj, zapravo treća koja je počela emitirati. Radio je djelovao do 1991. godine kada se dvije medijske kuće razdvajaju. Bilo je to vrijeme Domovinskog rata u kojem je HRK imao važnu ulogu u informiranju građana, a jedan od projekata iz tog perioda je i Radio škola koja se odvijala putem radio valova.

    U poslijeratnim godinama Radio je prolazio dobra i manje dobra razdoblja, a od 2014. godine ponovo je u jedinstvenoj tvrtki s Karlovačkim tjednikom koji mu je pripojen i djeluje u sklopu Hrvatskog radio Karlovca.  U 2017. godini napravljen je rebranding i od tada radio nastavlja emitirati na frekvenciji 90,1 MHz i putem live streama na internetu pod nazivom Prvi karlovački i u sebi sadrži zajednički brend ''karlovački'' koji već supostoji u nazivima Karlovački tjednik i portal karlovački.hr.