Znanost i tehnologija

STEM kombi u četvrtak u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

Projekt „Razvoj mreže STEM ambasadora“

STEM kombi s laboratorijem napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ kako bi kod djece i mladih razvijao zanimanje za STEM područja, a starije građane upoznavao s vrijednošću dostignuća iz tih područja, tj. znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te njihovom primjenom u svakodnevici

STEM kombi tijekom proljeća će obići 20 hrvatskih županija. Koristeći njegov laboratorij STEM ambasadori i članovi projektnog tima održat će niz zanimljivih radionica i interaktivnih predavanja za osnovnoškolce, srednjoškolce i ostale građane.

U četvrtak će od 8 do 11.30 STEM kombi biti u Arboretumu Karlovac. Tamo će se u poučne aktivnosti uključiti učenici Gimnazije Karlovac i Medicinske škole Karlovac te korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Sveti Antun. Dobrodošli su i ostali zainteresirani građani – od školaraca do umirovljenika. Moći će razgledati mobilni STEM laboratorij te se pod vodstvom edukatora uključiti u istraživanje okoliša.

Poslijepodne, od 12.15 do 17.15, STEM kombi će biti parkiran kraj Osnovne škole Dubovac. Tamo će u edukativnom programu sudjelovati 200 učenika od 2. do 6. razreda.

Od 17.30 do 19 sati mobilnim STEM laboratorijem koristit će se učenici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac.

Taj je laboratorij opremljen alatima, uređajima i materijalima kojima se koriste pravi znanstvenici. Među djeci i mladima posebno zanimljivim uređajima su digitalna lupa, endoskop, durbin i zračni dron.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj.

Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR.

Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 posto ukupne vrijednosti projekta, a 15 posto ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.