Cilj je da djeca postanu oprezniji pješaci i biciklisti

Provedena preventivna akcija „Program prometne kulture za najmlađe“ u OŠ Švarča

VIŠE IZ RUBRIKE

    Preventivna akcija pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe“ provedena je danas u Osnovnoj školi Švarča.

    Kako je istaknuo voditelj navedenog programa, Domagoj Štetner, program se sastoji od dva dijela. Prvi je multimedijsko interaktivno predavanje gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, te važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan i uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako, kako je istaknuo,  izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, a sve s ciljem kako bi postali oprezniji pješaci i biciklisti.

    Akcijom je bilo obuhvaćeno 100-njak učenika drugih i trećih razreda, a na kraju su svim sudionicima podijeljene diplome. Inače, od 2013.godine do danas kroz obuku je prošlo više od 50.000 učenika drugih i trećih razreda u više od 200 osnovnih škola.

    Akciju organiziraju Jumicar Hrvatska i udruga PPSP u suradnji s PU karlovačkom, PP Karlovac, Gradskim Društvom crvenog križa Karlovac, Javnom vatrogasnom postrojbom Karlovac i Hrvatskim centrom za razminiranje. Program se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Karlovačke županije.