Prosvjednici smatraju kako je investicija protivna interesu Karlovčana

Prosvjed protiv gradnje male hidroelektrane na Korani

VIŠE IZ RUBRIKE

  Performansom postavljanja instalacije najavljene buduće male hidroelektrane na platou kraj turbine na rijeci Korani danas su predstavnici karlovačke oporbe predvodili prosvjed protiv njezine izgradnje.

  Naveli su kako su u tijeku pregovori gradonačelnika s investitorom koji želi graditi navedenu hidrolelektranu. Koncesija se daje privatnom ulagaču na 30 godina, a investicija je vrijedna milijun eura.

  Davor Petračić iz Nezavisne liste Naš Karlovac rekao je kako je prosvjed organiziran zbog neprimjerene građevine koja bi bila visoka 4,5 metara i oduzimala vrijedan plato s kojeg je najljepši pogled na Koranu. Stoga je predložio za ubuduće da se sve ovakve javne građevine na neki način dočaraju ljudima u prostoru i da mogu reći svoje mišljenje.

  -Danas se provode nekakve javne rasprave gdje dođu četiri čovjeka i ta četiri čovjeka nisu sigurni što im je prezentirano. Ovo bi bio jedan pravi pristup koji ne iziskuje puno novaca i to bi trebala postat praksa. Evo to je jedna nova kvaliteta koju mi predlažemo, kazao je između ostalog.

  Dario Janković iz karlovačkog SDP-a rekao je kako će Grad od te investicije godišnje zaraditi 15 tisuća kuna, a investitor oko dva milijuna kuna godišnje što je 133 puta više. Naglasio je i kako je korisnost te investicije za građane upitna, te istaknuo:

   -Matematika je jednostavna i građanima je razumljiva. Kada podijelite 15 tisuća kuna s brojem dana u godini, to ispada da imamo 40 kuna dnevnu naknadu. U ovom kafiću je kava 10 kuna i to su vam četiri kave. Evo ja ću kao Rakovčan, kao građanin grada Karlovca jednom godišnje biti jedan od 365 građana koji ću im dati 40 kuna da se ovaj cirkus ne gradi, a da Grad ostvari svoje prihode od 15 tisuća kuna, istaknuo je. Smatra i kako je ovakva veličina, odnosno jačina mini hidrocentrale mogla biti puno povoljnije iskorištena.

  -Recimo južni krov sportske dvorane može bit pokriven solarnim panelima i istu struju će proizvest na korist Grada, investicija će biti tri puta jeftinija, a Grad bi puno više uštedio, kazao je između ostalog Janković.

  Žarko Latković iz Nezavisne inicijative Probudi Karlovac rekao je kako im je prvenstveni cilj zaštita okoliša.

  -Mi prvenstveno štitimo okoliš, štitimo našu Koranu, rijeke, ljude, štitimo za buduće generacije. Nemojmo zaboraviti, tu će se kupati naša djeca i unuci, a uz ovako nešto to će biti doista zapriječeno. Naš stav je NE mini hidroelektranama ne samo u gradu Karlovcu, nego u cijeloj Karlovačkoj županiji i ono što je evidentno je to da Županija i Grad Karlovac to mogu spriječiti jednostavnom promjenom prostornih planova, smatra Latović.

  Dimitrije Birač iz Nezavisne inicijative Za radnički Karlovac istaknuo je kako bi uvijek najprije trebalo pitati građane koje je njihovo mišljenje i volja.

  -Stvar je u transparentnosti i u tome da su ovakve rasprave potrebne. Možemo pitati je li gradska četvrt Rakovac organizirala javna raspravu o tom pitanju. To su sve abecede demokracije gdje se građani moraju pitati za njihovo mišljenje, mora se vidjeti kakva je njihova volja i onda na taj način dati signale i povratne informacije gradskoj vlasti. Sada imamo na neki način dogovor, zapravo naredbe gradskih organizacija prema kvartovskim organizacijama vladajuće stranke, i u skladu s tim onda i tražimo i želimo tu promjenu iza ugla, a to su mjesni izbori,kazao je između ostalog Birač.