Svim zaslužnim policajcima i onima koji su ove godine bili najuspješniji u sportskim aktivnostima uručena su priznanja

Proslavljen Dan policije i blagdan svetog Mihovila

VIŠE IZ RUBRIKE

  Policijska uprava karlovačka organizirala je danas proslavu Dana policije i blagdan svetog Mihovila. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za sve preminule djelatnike MUP-a RH ispred središnjeg križa na groblju Jamadol i koncelebrirane svete mise u crkvi sv. Josipa, upriličen je prigodni program u prostorijama PU karlovačke. Načelnik PU karlovačke, Darko Bratić tom prilikom osvrnuo se na okolnosti u kojima je došlo do ustrojavanja PU karlovačke u okviru Ministarstva unutarnjih poslova.

  -S ponosom ističem da su se pripadnici Policijske uprave karlovačke kao dio Ministarstva unutarnjih poslova odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i stali u obranu demokracije i povijesnog prava i težnje hrvatskog naroda na samostalnost i samobitnost u okviru samostalne hrvatske države. Posebno su se u tome istaknuli oni koji su se ministarstvu priključili 1990. i 1991. godine jer su okolnosti tada bile takve da je policija bila jedina snaga koja se djelatno mogla uključiti u obranu hrvatske države, podsjetio je. Podsjetio je kako su se u tim i takvim okolnostima koje su obilježile ratna razaranja i napadi, policija se razvijala, a njezini pripadnici vođeni idealom domoljublja dali su nemjerljiv doprinos u početku obrane, a kasnije pobjede u Domovinskom ratu i zaokruživanju teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

  -Ono što nas svakodnevno na ta vremena podsjeća nalazi se na ulaz u ovu zgradu, to su fotografije 45-orice poginulih pripadnika ove policijske uprave tijekom Domovinskog rata, uz napomenu da se nažalost još jedan naš bivši kolega Milan Barić od 16. studenog 1991. godine vodi kao nestao, naglasio je.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je dobru suradnju s PU karlovačkom, pogotovo u preventivnim aktivnostima te istaknuo:

  -Ono što mogu sada iz pozicije gradonačelnika reći, a vjerujem da govorim u ime svih nas koji smo na čelu gradova i općina, uvijek je ona dilema je li osjećaj sigurnosti objektivan ili subjektivan, o tome se uvijek da raspravljati. Ja vam se stvarno svima, počevši od načelnika nadalje, zahvaljujem što u ova i za vas izazovna vremena stvarno radite dobar posao i mogu reći da što se Karlovca tiče, a mislim i šire, taj osjećaj nije subjektivan, nego da je objektivan. Znam da osim onih svojih redovnih poslova i zadaća koje radite, radite još i one dodatne poslove i što s tiče sigurnosti i granica  konačnici grada i županije, istaknuo je.

  Djelatnicima PU karlovačke gradonačelnik je posebno zahvalio i na pomoći za vrijeme poplave u ožujku ove godine.

  Župan Damir Jelić čestitao je policiji njihov dan, kao i blagdan svetog Mihovila te između ostalog poručio:

  -Nema nijedne države koja nema svoje anđele čuvare u policiji. Jednako tako sve države koje smatraju da se državnost, državotvornost, a u ovom pogledu to je hrvatska nacija sa svim građanima Republike Hrvatske može čuvati samo u domeni demokratskih načela bez represivnih aparata je iluzija. Moram vam priznati da s vremena na vrijeme ta iluzija i nas obuzima i onda se prelama na vašim leđima jer se od vas traži da radite svoj posao ne radeći svoj posao, to je vrlo vrlo teško. Svi mi krećemo od sebe, želimo s jedne strane sigurnost, a kada smo zbog vlastitih problema u funkciji nesigurnosti, ne želimo to prihvatiti.

  Na kraju svečanosti su svim zaslužnim policajcima i onima koji su ove godine bili najuspješniji u sportskim aktivnostima uručena priznanja.