Rastu cijene i nekretnina, ali i najma stanova

Prosječna cijena kvadrata stana u Karlovcu 853 eura

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prema najnovijem istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzao rastu, tako da su za pet posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Usporede li se s onim iz kolovoza prošle godine, cijene stanova veće su za 7 posto, dok su kuće skuplje za 4 posto. Kvadrat stana i dalje je najskuplji u Dubrovniku i iznosi 3.714 eura, a slijedi ga Split sa 2712.

  Prosječna cijena kvadrata stana u Karlovcu je 853 eura, što je niže za 40-tak eura nego što je bilo 2016. godine i uz Slavonski Brod  smo među ona dva grada gdje cijene kvadrata stana ne bilježe rast.

  Subvencije za kredite utječu na cijene u ostalim gradovima, a ponajviše u Zagrebu, gdje je kao i u ostatku Hrvatske, rast cijena počeo unazad dvije godine. U ovom trenutku cijene stanova u Zagrebu su iznad razine iz 2011. godine.

  Skorašnji početak akademske godine značajno je utjecao na cijene najma stanova u Zagrebu, a rast pokazuju i ostali gradovi s većim brojem fakulteta kao što su Rijeka, Split, Zadar, Osijek i Varaždin.

  U Zagrebu su cijene najma stanova porasle za 11 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je taj rast značajniji u Splitu gdje iznosi 16 posto. Od većih gradova, najveći rast je u Rijeci gdje su cijene skočile za čak 18 posto.

  Prema analizi Njuškala, prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 50 kvadratnih metara u Zagrebu iznosi 3.400 kuna, što je više za skoro 40 posto nego što je bilo 2014. godine. Iznajmljuje li se, pak, stan iste veličine u Rijeci treba izdvojiti nešto manje od 2.800 kuna.