U tijeku su projekti u Područnoj školi Tušilović i Gradskoj knjižnici

Projekti Grada Karlovca vezani uz energetsku učinkovitost

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima obišao je danas Područnu kolu Tušilović Osnovne škole Turanj i Gradsku knjižnicu "Ivan Goran Kovačić", gdje provode radovi na energetskoj obnovi zgrada. O projektu obnove škole u Tušiloviću prisutne je upoznao voditelj projekta Robert Vodopić.

  -Nosielj ovog projekta je Osnovna škola Turanj, a ukupna vrijednost je 714.840 kuna. Europska unija sufinancira projekt s 437.012 kuna. Ostala sredstva osigurao je Grad Karlovac. Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u Područnoj školi Tušilović. Postići će se godišnja energetska ušteda od 36. 592 kWh, kazao je Vodopić.

  Ravnateljica Osnovne škole Turanj Snježana Žunac kazala je da je situacija u zgradi bila vrlo loša.

  -Osnovna škola Turanj ima četiri područne škole, a zgrada ove škole bila je derutna i grijanje vrlo loše. Grijalo se  drvima na kaminke. Ovim radovima ugradit će se toplinska izolacija vanjskih zidova i izolacija stropova prema tavanu, postojeća drvena stolarija zamijenit će se s PVC stolarijom sa izo staklom i ugradit će se kotlovnica centralnog grijanja na pelete, rekla je ravnateljica Žunac.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da se posljednjih godina posebna briga vodi o područnim školama u ruralnom dijelu.

  -Grad Karlovac u posljednje vrijeme dosta je uložio u područne škole. Posebno se vodila briga o energetskoj učinkovitosti zgrada. Ovo ulaganje višestruko će se isplatiti. Mogu slobodno reći da će nakon ovih radova naša djeca u Tušiloviću i u Grabriku imati iste uvjete za rad, istaknuo je gradonačelnik Mandić.

  Zatim je gradonačelnik Mandić posjetio Gradsku knjižnicu "Ivan Goran Kovačić". Voditelj projekta Rober Vodopić kazao je da je projekt vrijedan 5.311.066 kuna, a bespovratna sredstva iznose 2.790.864 kuna. Radovi trebaju biti gotovi do 17. veljače 2020. godine. U energetsku obnove knjižnice znatna sredstva uložit će Grad Karlovac. Ravnateljica knjižnice Jasmina Milovčić kazala je nešto više o povijesti zgrade.

  -Ovo je bila prva namjenski građena knjižnica u Hrvatskoj, a i šire. Bio je to 1976. godine projekt arhitekta Mladena Vodičke. Knjižnica je bila dio jednog prostornog rješenja novog dijela grada Karlovca. Sedamdesetih godina, figurativno rečeno, Karlovac prelazi željezničku prugu i kreće se u Novi centar. 2007. godine nadograđen je dio Gradske knjižnice, kazala je Jasmina Milovčić.

  Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da će se kompletna zgrada Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" riješiti kako treba.

  -U zgradi knjižnice uz energetsku učinkovitost, prisutan je i problem podruma, koji je poplavljen za vrijeme poplava. Cijelu zgradu treba riješiti kako treba. Osim tog praktičnog rješenja, imamo i situaciju da ćemo napokon urediti i estetski dio, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.