Unaprijedit će se kvaliteta vodoopskrbe i odvodnje i izgraditi rotor

Projekt "Rakovac-Radićeva" na polovici realizacije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Realizacija projekta "Rakovac-Radićeva" bila je tema današnje konferencije za novinare na lokaciji gradilišta.

  O projektu kojega zajednički provode Grad Karlovac, tvrtka Vodovod i kanalizacija i HEP, više je rekao Nikola Rogoz, direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija.

  -Radi se o projektu vrijednom 12,1 milijun kuna, od kojih je 7,6 milijuna kuna financirano od strane Vodovoda i kanalizacije gdje je komponenta Hrvatskih voda otprilike milijun kuna. Radovi su započeli 4. rujna i otprilike se nalazimo na pola izvedenog projekta čija je ukupna trasa 500 metara. Završavamo na križanju Majderove ulice i skretanju prema Foginovom kupalištu, istaknuo je Rogoz. Naglasio je kako se radi o zamjeni magistralnog cjevovoda kojim se želi poboljšati kvaliteta opskrbe vodom građana Karlovca u južnom dijelu grada i smanjiti gubici, a projektom je obuhvaćen i sustav odvodnje, odnosno kanalizacije. Predviđeni rok obavljanja radova je 180 dana.

  Koja je uloga HEP-a u ovom projektu pojasnio je direktor Elektre Karlovac, Zvonko Spudić.

  -Hrvatska elektroprivreda-Distribucijsko područje Karlovac nastoji uvijek s jedinicama lokalne samouprave sudjelovati u ovakvim i sličnim projektima. Ovo je jedan od projekata koje radimo zajedno sa Gradom Karlovcem. Naš interes u ovoj priči je da si pripremimo vodove za budućnost, a u ovom slučaju nam je želja da u razumnom roku kompletan grad Karlovac podignemo s opskrbljivanjem električne energije s 10 na 20 kilovolti. Mi smo već u nekim dijelovima Karlovca to napravili, u ovoj dionici od 500 metara ćemo pokriti u ovoj fazi tri trafostanice što nas financijski košta oko milijun kuna, naglasio je. Dodao je i kako u ovoj fazi izgradnje još nisu stavljene njihove cijevi, a predviđene su u dijelu prometnice koju čini nogostup.

  Zamjenik gradonačelnika, Ivan Mrzljak istaknuo je kako je ovo jedan od najvećih projekata koji se ove godine realiziraju na području grada Karlovca ukupno vrijednom 15,1 milijun kuna kojim će biti rekonstruirano 635 metara dužine cesta s izgradnjom rotora "koji će malo oponašati naše četiri rijeke". Zahvalio je i HEP-u na sudjelovanju na projektu te dodao:

  -Mi ne raspolažemo s velik proračunskim sredstvima pa onda zatvaramo financijsku konstrukciju ovakvih velikih projekata s više izvora kako bi ih mogli realizirati. Želim istaknuti da ćemo mi u jednom trenutku najvjerojatnije morati prekinuti ovaj projekt ako nam se pojave nepovoljni vremenski uvjeti i snijeg, da bi odmah po uspostavi kvalitetnijih vremenskih uvjeta ponovno nastavili s izvođenjem radova kako bi građanima osigurali normalnu komunikaciju na ovim prometnicama i nesmetani rad Zimske službe. Zbog toga smo izvođaču radova dali upute da sve ono što otvori dok su vremenski uvjeti prihvatljivi da to mora i zatvoriti, preasfaltirati, odnosno opločiti, poručio je Mrzljak.