Duga Resa dobiva novu Turističku zajednicu Četiri rijeke, pokrivat će šestinu županije

Projekt prioriteta KA-županije u Dugoj Resi - sportska dvorana

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Dugoj  Resi danas je održan kolegij župana zajedno s gradskim kolegijem. Raspravljalo se o projektima Karlovačke županije s posebnim naglaskom na konkretne projekte na području Duge Rese. Od posljednjeg sastanka proteklo je godinu dana te ono što je tada detektirano već je; ili riješeno ili se rješava. Gradonačelnik Tomislav Boljar izdvojio je aktualnu temu vezanu za turizam.

  -Upravo na tragu potrebe sinergije županije i grada, odnosno svih jedinica lokalne samouprave i mi smo detektirali da Turistička zajednica grada Duge Rese ne može sama egzistirati.  Jednostavno premali smo i presiromašni da bi mogli reklamirati samo dugu Resu. Zato smo spojili bivšu općinu Duga Resa, odnosno općine Bosiljevo, Generalski Stol, Netretić i Barilović u jednu novu turističku zajednicu koja će se zvati - Turistička zajednica Četiri rijeke. Praktički ona pokriva jednu šestinu Karlovačke županije. Ovaj mjesec dobili smo Statut od resornog ministarstva i cijelu priču moramo pokrenuti u roku od mjesec dana. Vjerujem da će ona zaživjeti za nekih mjesec i pol do dva, u zakonskim rokovima, s tim da moramo raspisati i natječaj za direktora nove Turističke zajednice.

  Boljar je od Županije zatražio pomoć oko zaštite rijeke Mrežnice na području grada, jer kako kaže, rijeka Mrežnica uz ovaj način rasta bilja će se pretvoriti u baru.

  Govoreći o provođenju nekih važnijih, šest-sedam milijunskih projekta na području Duge Rese, župan Damir Jelić je rekao.

  -Projekt prioriteta Karlovačke županije je sportska dvorana Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“. Onog trenutka kada država odluči ući preko CEB/EIB projekta i oformi sve preduvjete za donošenje odluke; ne vidim razloge zašto taj projekt ne bi išao. Mi smo svoje odradili, građevinska dozvola je konzumirana i vjerujemo da će se taj projekt pokrenuti. U Domu zdravlja prijavljen je milijunski projekt energetske učinkovitosti te se čekaju rezultati te se nadam da bi mogao zaživjeti u ovom mandatu. Projekt energetske obnove Specijalne bolnice za produženo liječenje je prijavljen i prošao je; vrijednost mu je 10-tak milijuna kuna. Od toga šest već imamo, Županija će dati dva i za još dva milijuna dodatno pišemo Ministarstvu regionalnog razvoja. Ako nam tamo prođe projekt ide u realizaciju u sljedećoj godini. U Srednjoj školi Duga Resa projekt milijunske vrijednosti je završen, a u Osnovnoj školi   “Vladimir Nazor”  već je završen projekt kotlovnice , a energetska obnova bit će završena do kraja godine.

  Zaključno je župan Jelić istaknuo.

  U ŽUC-u smo zapeli na cesti u Brigu zbog imovinsko – pravnih odnosa, ali umjesto toga se radi cesta u Lišnici. To su samo veći projekti, radi se i na nizu malih. Važno je da mi međusobno komuniciramo. Pozdravljam logiku dugoreške Turističke zajednice, te također vjerujem da čvor Novigrad može ući natrag u državni program 2020. godine. Veseli nas i 60-ta godišnjica Stolnoteniskog kluba, pa ćemo se i u obilježavanje te vrijedne obljetnice uključiti.

  Na kraju je  župan sa suradnicima obišao županijske ustanove na području Duge Rese: osnovne i srednju školu, Dom zdravlja i Specijalnu bolnicu za produženo liječenje Duga Resa.