Od pristiglih tisuću filmova izabrano po 38 za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival

Program Four River Film Festivala započinje projekcijom filma Srbenka

VIŠE IZ RUBRIKE

  O idućeg tjedna Karlovac će ponovo biti u znaku filmskog stvaralaštva mladih. U utorak počinje 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival. Program su danas najavile Sanja Zanki Pejić, koordinatorica Revije i Festivala te Ksenija Sanković voditeljica medijskog programa Kinokluba Karlovac. Kinoklub i Hrvatski filmski savez organizatori su oba događanja.

  Pred organizatorima nije bio lak zadatak jer i za ove godine na natječaj pristigao veliki broj filmova rekla je Zanki Pejić.

  Veseli nas što nam i ove godine što se Karlovac zažućuje, dolazi nam 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival i što će se više od 150 srednjoškolaca iz cijelog svijeta upravo u Karlovcu natjecati za Grand Prix Festivala. Za ovu godinu na natječaj je pristiglo gotovo 1.000 filmova. Jako nas veseli što je zapravo u hrvatskom dijelu, u Filmskoj reviji mladeži došlo do povećanja broja u odnosu na prethodnu godinu pa tako brojimo 223 prijavljena filma iz Hrvatske i ponosni smo što su upravo ti filmovi al pari svjetskim filmovima. Ove godine u borbi za Grand Prix je 38 filmove Filmske revije mladeži i 38 filmova u kategoriji Four River Fim Festivala, kazala je koordinatorica Revije i Festivala.

  Osim samog službenog djela konkurencije Revije i Festivala organiziran je i bogat popratni program o kojem je više rekla Ksenija Sanković.

  Naš popratni program sastoji se od edukativnog programa u kojem imamo desetaka master class-ova, popratnih radionica i predavanja. Postoji i zabavni program, te program „Nekad laureati, a danas…“ u kojem pratimo gdje su autori koji su nekada pobijedili na našim revijama, gdje su danas i čime se oni bave. Takvim programom započinje protokolarni dio u utorak u 20 sati, na Korani, na plaži kod labudova. Počinjemo večer s prikazivanjem filma Tomislava Stojanovića s kojim je osvojio Grand Prix na jednoj od naših prethodnih revija, a danas je uspješni filmski montažer. On je uradio montažu filma Srbenka, dokumentarnog filma koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film cijenjenog žirija Sarajevo Film Festivala, a ujedno je i europski kandidat za Oscara. Ne samo da dolazi Tomo, ne samo da puštamo Srbenku nego i većina ekipe filma dolazi, tako da će to biti divno filmsko druženje, izdvojila je Sanković.

  Filmske projekcije bit će uz Koranu i na obalama Kupe, Dobre i Mrežice, a sav program je besplatan i svi mogu doći i pogledati.

  Karlovačka županija i Grad Karlovac od početka Revije I Festivala podržavaju ove manifestacije, a financijska pomoć nije izostala niti ove godine.

  Već pune 23 godine imamo Filmsku reviju mladeži već je 11. Four River Film Festival tako da su to zaista impresivne brojke, a prije svega kad znamo da iza njih stoje mladi ljudi, Karlovčani, prije svega gimnazijalci. Nas fascinira činjenica da se preko 50 zemalja pojavilo ove godine i kako imati bolju promociju županije nego pozitivno i afirmativno kroz filmske festivale, uz kvalitetu vašeg rada koji su zaista su prepoznati diljem svijeta, rekla je Marija Medić županijska pročelnica za školstvo.

  Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić  također je uputila pohvale organizatorima.

  Posebno raduje što mladi ljudi znaju što žele, znaju kako to mogu napraviti i što nam dovode cijeli svijet u naš grad Karlovac. Na tome im čestitam i zahvaljujem i vjerujem da cijela mlada ekipa, kako volontera i svih ostalih i sama suradnja Kinokluba i grada Karlovca i Hrvatskog filmskog saveza, koja traje već godinama,  pokazala je i prikazala Karlovac kao mjesto susreta i kao mjesto gdje se svi ovi programi mogu kvalitetno odraditi, poručila je Navijalić.

  Sve detaljnije informacije u programu možete pročitati u slijedećem broju Karlovačkog tjednika ili saznati više na Internet stranicama Hrvatskog filmskog saveza.