Ministar Štromar: Visina subvencije sukladna je indeksu razvijenosti mjesta i za Karlovac iznosi 33 posto

Pristiglo 200-tinjak zahtjeva za subvencionirane kredite

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja  započelo je  primanje prijava za subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Sredstva su osigurana  u državnom proračunu, a putem APN-a objavljen je popis 12 odabranih banaka s kojima je oko toga sklopljen ugovor.

  -Do sada je zaprimljeno 199 zahtjeva i zahtjevi pristižu točno onako kako smo i očekivali. Da bi se izbjegle gužve prvih dana prijave, građane smo izvijestili da će potrebna sredstva biti osigurana za sve one koji predaju valjane zahtjeve. Isto tako, natječaj će biti otvoren minimalno dva tjedna, a po potrebi i duže. Prema interesu građana koji su se dosada interesirali za subvencije, očekujemo oko 2.000 prijava, kaže resorni ministar Predrag Štromar.

  Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi te se kreće od 30 do 51 posto.

  -Subvencije se dodjeljuju u prvih pet godina otplate stambenog kredita. Ograničeni ukupni iznos kredita je do maksimalnih 100 tisuća eura, odnosno cijena kvadrata stana treba biti manja od 1.500 eura. Ukoliko je to više, mi subvencioniramo samo onaj dio do već spomenutog iznosa od 100 tisuća eura. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

  -Prijaviti se mogu hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina, te koji isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici ili neformalni životni partneri u vlasništvu nemaju stan ili kuću. Mogu se javiti i oni koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću, ali je problem radi kupnje većeg objekta za stanovanje te se tada subvencionira rata kredita.

  Visina subvencije vezana je uz indeks razvijenosti pojedinog grada i za Karlovac iznosi 33 posto.

  -Za okolne općine i gradove, ovisno o indeksu razvijenosti, subvencije su i znatno više. Sve informacije kao i kompletnu tablicu postotaka sufinanciranja po pojedinim gradovima i općinama, nalaze se na našim mrežnim stranicama: www.mgipu.hr , ali i na mrežnim stranicama APN-a.

  Podsjetimo, prošle godine za subvencionirane kredite javilo više od 2.300 zainteresiranih.