Obnova je stajala 1,5 milijun kuna, država je preko EU fondova osigurala 800.000, a Županija 700.000 kuna

Prije 27 godina spaljena škola u Belaju sada je energetski obnovljena

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Područnoj školi Belaj Osnovne škole Barilović danas je održana svečanost povodom završetka radova energetske obnove školske zgrade.

  Ravnateljica matične škole Barilović Vesna Car podsjetila je na povijest škole u Belaju, koja je izgrađena daleke 1912. godine. Najteže vrijeme za školu bilo je u Domovinskom ratu, jer je školska zgrada zapaljena prilikom izlaska tenkova JNA iz vojarne Logorište 1991. godine i to baš na današnji dan.  Školska je zgrada obnovljena nakon Oluje 1995. godine u čemu su pomogle i donacije iz južnog Tirola.

  Školu u Belaju danas polazi 57 učenika od prvog do četvrtog razreda i jedna je od rijetkih škola koja bilježi rast broja učenika. Kao i njihova matična škola uključeni su u eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“.

  Ravnateljica je ovom prilikom zahvalila onima koji su pomogli da se zgrada škole energetski obnovi u što je uloženo 1,5 milijuna kuna.

  Zahvaljujem Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na 800.000 kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU. Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na partnerstvu na projektu. Posebno zahvaljujem Karlovačkoj županiji na sufinanciranju projekta energetske učinkovitosti s ukupno 700.000 kuna. Zahvaljujem općini Barilović za uređenje okoliša škole i opremljenost škole nastavnim pomagalima.

  Radove je izvela domaća tvrtka SA Bišćan, što je posebno istaknuo župan Damir Jelić.

  Lijepo je vidjeti ovu novu, a staru školu. Mi smo u županiji osigurali dio novca, a država nam je pripomogla kroz europske fondove. Bilo je dosta posla. Veseli i to što su bili domaći izvođači i to je baš lijepa naša lokalna priča, ali priča koja postaje i nacionalna.

  Prije  svečanosti u župnoj crkvi u Belaju služena je misa zadušnica u spomen na poginule i umrle mještane tijekom Domovinskog rada te Drugog svjetskog rata. Na komemorativnom skupu uz predstavnike županije na čelu sa županom Jelićem bio je načelnik Općine Barilović Dražen Peraković sa suradnicima te brojni branitelji, odnosno predstavnici braniteljskih udruga.