"Ovo će sigurno postati mjesto inspiracije za sve učenike"

Predstavljeno idejno rješenje i vizualni identitet budućeg Doma Nikole Tesle

VIŠE IZ RUBRIKE

  Predstavljanje idejnog rješenja i vizualnog identiteta Doma Nikole Tesle upriličeno je danas u prostoru karlovačke Gimnazije.

  Glavni izvršni direktor Real grupe koja je radila na vizualnom identitetu i sadržajima koji bi trebali biti u budućem „experience centru Nikola Tesla“, Alen Ranilović tom prilikom istaknuo je kako će na multimedijalnoj interaktivnoj razini biti prikazan njegov život u Karlovcu i kako je Karlovac utjecao na njega.

  -Što se tiče sadržaja, bavit ćemo se svim detaljima života Nikole Tesle, od njegovog života u Smiljanu i Karlovcu, stvarima koje su njega inspirirale, dio postava bit će stvari koje je koristio u „realki“ poput imenika, dakle bit će stvarnih, faktičnih podataka koje je koristio, naglasio je.

  O tome kako će navedena kuća na adresi Rakovac 6 arhitektonski izgledati, više je rekla Anamarija Popovački iz tvrtke POP-AP.

  -Kuća Nikole Tesle izgledat će kao jedan suvremeni objekt namijenjen mladima, razvoju znanosti i ostalog. Bit će to rekonstrukcija zaštićenog objekta u zoni Ulice Rakovac sa suvremenom interpretacijom u pozadini, odnosno s naglaskom suvremene arhitekture iza same zgrade koja je pod zaštitom. Arhitekura priču o Nikoli Tesli priča kroz sami koncept, kroz šetnju kroz zgradu. Osnovna ideja je bila stvoriti prostor koji će biti otvoren za javnost, koji će bit fluidan i koji će nuditi posjetitelju razne doživljaje prostora. Time imamo jedno ekstrovertirano prizemlje koje u sebe uvlači posjetitelja tako i prirodu koja je bila osnovni element inspiracije Nikole Tesle i njegovog rada, te se taj tok prožima kroz cijelu građevinu i ona je zamišljena kao jedna beskonačna kuća koja će se graditi i koju će studenti i školarci graditi i opremati i nakon što ona bude izvedena, rekla je između ostalog Popovački.

  Ravnateljica Gimnazije, Snježana Štranjger istaknula je za koje će namjene taj budući prostor između ostalog biti korišten.

  -Učenici će prema sadašnjem konceptu tamo prije svega moći organizirati i realizirati čitav niz izvannastavnih aktivnosti i projekta što je za školu kakva je Gimnazija od neprocjenjive važnosti. Djeca tog kapaciteta zaslužuju prostor u kojem mogu svoje kreativne sposobnosti dodatno razbiti i usavršiti, naglasila je.

  Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin naglasila je kako bi projekt u konačnici koštao oko 15 milijuna kuna.

  -Sama dokumentacija u vrijednosti je od oko 500 tisuća kuna i 85 posto je financirano sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknula je Furdek Hajdin te naglasila kako je prema procjeni investicija ukupno vrijedna oko 15 milijuna kuna.

  -Zadatak koji smo si zadali je zaista da minimalna sredstva koja budu u realizaciji ovog projekta izlaze matično iz proračuna Karlovačke županije, proračuna škola i Grada Karlovca i to je izazov pred nama da ovakva zgrada kakvu smo osmislili zajedno s timom s kojim smo ugovorili upravo bude izdašna za financiranje od strane europskih sredstava, izjavila je između ostalog Furdek Hajdin.

  Gradonačelnik Damir Mandić izjavio je kako će to biti mjesto za učenike svih karlovačkih škola, a ne samo Gimnazije.

  -Mislim da je svima jasno da je Nikola Tesla osoba koja je obilježila karlovačku Gimnaziju svojim radom tu, ali Nikola Tesla je univerzalna vrijednost i ne pripada samo Karlovcu i Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu. U tom kontekstu mislim da je ovaj projekt stvarno s jedne strane odavanje priznanja njegovom radu i prisjećanje na vrijeme kada je boravio u našoj školi, ali isto tako i mjesto koje će sigurno postati jedno mjesto inspiracije za sve naše učenike, ne samo učenike Gimnazije, nego i svih škola u Karlovcu, pa i šire, istaknuo je između ostalog.