Plesni tečaj za osobe s invaliditetom

Predstavljen projekt Salsa Indepen-dance, Udruge za ples i rekreaciju Riverdance Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

    Danas je u prostorijama Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije predstavljen projekt Salsa Indepen-dance, Udruge za ples i rekreaciju Riverdance Karlovac. Ova udruga je u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom osmislila i prijavila na natječaj tvrtke Heineken "Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju" projekt Salsa Indepen-dance, ples za osobe s invaliditetom. Projekt vrijedan 45.000 kuna će financirati Heineken, a provoditi će se od studenog 2018. do lipnja 2019. godine.

    Cilj projekta jest uključiti osobe s invaliditetom u plesnu zajednicu, omogućiti im usvajanje plesnih vještina, ali i druženje, socijalizaciju i kroz to poboljšati kvalitetu njihovog života, poboljšati zdravstveno stanje, mentalno i fizičko te pružiti do sada nepostojeći sadržaj unutar plesnih škola usmjeren prema osobama s invaliditetom. Projekt su predstavili predstavnici Udruge Riverdance Karlovac Nikolina Pahanić Lugar i Saša Lugar, instruktor plesa Hrvoje Kraševac te predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan. Odmah su započele i projektne aktivnosti u kojima su sudjelovali predsjednik Udruge slijepih USKA Mirsad Bećirović i članica Udruge gluhih Karlovačke županije Ivona Šagovac Ivanić pod stručnim vodstvom instruktora plesa Hrvoja Kraševca. Projekt se sastoji od tri glavne aktivnosti. Razvoja modela prijenosa plesnog znanja na osobe s invaliditetom, slijepe i slabovidne osobe, gluhe i gluhonijeme osobe, jednom tjedno 2 sata u prostorijama Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije pod vodstvom Hrvoja Kraševca, a uključene su 4 osobe s invaliditetom iz Karlovca. Uključivanje drugih plesnih škola i prijenos znanja na instruktore. Edukacija 30 taxy plesača. Pokretanje web portala namijenjenog instruktorima i plesnoj zajednici sa informacijama o plesnim partijima koji su „pristupačni“-na kojima sudjeluju taxy plesači za osobe s invaliditetom. Po završetku projekta  u planu je i plesna produkcija.

    Ovaj projekt je prva faza većeg projekta te kroz dodatna financijska sredstva koja će se prikupljati iz natječaja planiraju se aktivnosti proširiti i na osobe s mentalnim poteškoćama te osobe u invalidskim kolicima. Osobe s invaliditetom susreću se s brojnim izazovima i poteškoćama u svom životu. Osim onih najvažnijih svakodnevnih životnih procesa, osobe s invaliditetom također su uskraćene ili djelomično i u manjoj mjeri uključene u aktivnosti kojima se podiže kvaliteta života kao što su druženje, komunikacija, rekreacija i slično. Društveni život je uglavnom sveden na uži krug ljudi i na mogućnosti pojedine lokalne zajednice. U procesu uključivanja i izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom iznimno je važno osigurati mogućnost plesa, plesnog druženja i stjecanja plesnih vještina, kako za osobe s invaliditetom, tako i za instruktore plesa koji rade ili bi uz stjecanje potrebnih znanja radili sa i za osobe s invaliditetom te postojeće plesače, članove plesnih klubova koji uz podršku mogu brzo i efikasno naučiti kako plesati i plesno komunicirati sa osobom s invaliditetom i na taj način omogućiti takvoj osobi potpunu inkluziju u plesne sadržaje, a time i socijalnu integraciju.