Predstavljen projekt "Boravak u Frendofonu - jačanje kapaciteta udruge za pružanje usluge dnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Projekt "Boravak u Frendofonu - jačanje kapaciteta udruge za pružanje usluge dnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju" predstavila je danas udruga Frendofon koja je nositelj projekta, a partneri su Udruga Carpe Diem i Grad Karlovac.

  -Cijeli projekt je koncipiran kako bi ojačao našu udrugu i osnažio naše kapacitete. U ovih gotovo pet godina postojanja udruge naš rad je zapravo bio volonterski s tim da su nam većinom volontirali roditelji djece s teškoćama u razvoju, odnosno osobe koje već imaju iskustva i predznanja, istaknula je predsjednica navedene udruge, Nikolina Kapitanić.

  Naglasila je kako će kroz projekt zaposliti  ljude koji će raditi s djecom, s kojima će se biti proveden niz edukacija za volontere i zaposlene, budući je rad s djecom s teškoćama vrlo specifičan. Oni bi dobili znanja i vještine iz raznih područja, o senzornoj integraciji, o podršci i provođenju smislenih aktivnosti za djecu s teškoćama, osnovne terapijske edukacije, a zaposlenike udruge educirat će se i u smislu managmenta volontera što će raditi Udruga Carpe Diem kao partner na projektu, o prikupljanju sredstava i financiranju udruge, te o strateškom planiranju razvoja udruge u budućnosti.

  -Ovaj projekt je nama priličan vjetar u leđa za sve ono što udruga planira i želi raditi i kasnije u budućnosti, poručila je predsjednica udruge Frendofon, Nikolina Kapitanić.

  Jasmina Kundić iz navedene udruge rekla je kako se ovdje radi o djeci s teškoćama u razvoju koja nisu samostalna, već su to uglavnom djeca koja su uključena ili u Centar za odgoj i obrazovanje na Baniji ili u redovno školovanje uz pomoćnika u nastavi.

  -Radi se o djeci s autizmom, s cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama, odnosno s većim teškoćama u razvoju, istaknula je između ostalog  Kundić.

  Sami dnevni boravak u kojeg bi trebalo biti uključeno 10-ero djece trajat će od ožujka do prosinca, a  bit će pokriveni i ljetni praznici. Kroz projekt trebalo bi biti zaposlen jedan terapeut na puno radno vrijeme koji će u boravku djeci osmišljavati aktivnosti i provoditi terapijski rad, a bit će zaposlena i dva asistenta, te uključeni i volonteri. Dnevni boravak bit će u prostoru nekadašnjeg vrtića Buba Mara u Krležinoj 31.

  Partner na projektu je i udruga Carpe Diem, čija predsjednica Aleksandra Podrebarac je otkrila koja je njihova uloga u ovom projektu.

  -U sklopu projekta odradit ćemo edukaciju managment volontera, a nakon toga cilj je uključiti 10 novih volontera i kroz projekt tu smo kako bi napravili volonterski program koji će se dalje provoditi koliko bude trebalo, poručila je Podrebarac.

  Vrijednost projekta je 476.067,50 kuna, a sufinanciran je s 85 posto iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, te s 15 posto sredstava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

  Trajanje projekta je 18 mjeseci, a završetak je predviđen 31. prosinca 2023. godine.