Visina boda povećala s 0,56 na 0,7, a definirana su i izuzeća od plaćanja komunalne naknade

Predstavljen prijedlog nove Odluke o komunalnoj naknadi

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prijedlog nove Odluke o komunalnoj naknadi koja bi trebala biti usvojena na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je glavna tema današnje konferencije za novinare gradonačelnika Damira Mandića sa suradnicima.

  Novom Odlukom visina boda povećala s 0,56 na 0,7, a visina komunalne naknade za stambene objekte bi se ovisno o zoni povećala između nekih pet do osam kuna. Na taj način bi se godišnje, kako je rečeno, uprihodilo oko osam milijuna kuna, te bi ukupan prihod od komunalne naknade iznosio 44 milijuna kuna, a revizijom bi se moglo uprihoditi i još sredstava. Inače, sredstva od komunalne naknade su namjenska i služe isključivo za održavanje komunalne infrastrukture.Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, Lidija Malović, Grad Karlovac ulazi u velike komunalne i društvene projekte koji se financiraju europskim sredstvima, a za što je potrebno osigurati i sufinanciranje iz lokalnog proračuna.

  Naglasila je kako su novim prijedlogom Odluke definirana i izuzeća od plaćanja komunalne naknade, a to se odnosi na nekretnine važne za grad Karlovac kao što su nekretnine u vlasništvu Grada Karlovca ili one koje su dane na korištenje Gradu, zatim nekretnine u vlasništvu neprofitnih javnih ustanova čiji je osnivač Grad Karlovac, a kojima se materijalni troškovi poslovanja financiraju iz Proračuna Grada Karlovca. Nadalje, to se odnosi i na nekretnine koje se koriste isključivo za djelatnost vatrogasnih službi, na gospodarsko poljoprivredne zgrade koje su kao proizvodni resursi u vlasništvu ili na korištenju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, nekretnine u vlasništvu ili korištenju vjerskih zajednica, Crvenog križa i Caritasa, te u vlasništvu ili na korištenju ustanova za obavljanje srednjoškolskog obrazovanja.

  Nadalje, ovom Odlukom će se na rok od šest godina za 50 posto umanjiti iznos komunalne naknade poslovnim i stambenim subjektima u Zvijezdi, osim za banke, osiguravajuća društva, pošte i telekomunikaciju, objekte igara na sreću, te noćne i disco klubove i barove. Rečeno je i kako su moguća i pojedinačna oslobođenja plaćanja komunalne naknade s ciljem razvoja gospodarskog i društvenog razvoja grada, a temeljem kriterija i odluka donesenih od strane Gradskog vijeća.

  Zamjenik gradonačelnika, Ivan Mrzljak osvrno se na utrošak sredstava komunalne naknade.

  -Ova komunalna naknada sigurno će pripomoći da uredimo Zvijezdu u što smo maksimalno krenuli i sada imamo svu projektnu dokumentaciju, imamo zatvorenu financijsku konstrukciju i uskoro će u Zvijezdi početi rekonstrukcija komunalne infrastrukture, najavio je Mrzljak. Posebno je istaknuo i realizaciju velikog projekta Karlovac II vrijednog 438 milijuna kuna koji je već započeo i gdje će se na osam lokacija mijenjati kanalizacija ili izgrađivati nova, rekonstruirati postojeća vodoopskrbna mreža, izgrađivati oborinska odvodnja, rekonstruirati javna rasvjeta, ceste, graditi nogostupi, odnosno sva ta područja imat će potpuno novu komunalnu infrastrukturu.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je kako je njihov prijedlog o novoj Odluci o komunalnoj naknadi o povećanju boda s 0,56 na 0,7 prvenstveno vezan uz to da u sljedeće tri godine moraju imaju zatvorenu financijsku konstrukciju za velike infrastrukturne projekte koje namjeravaju sufinancirati.

  Tako je naglasio kako nas pored projekta Karlovac II, u sljedećoj godini čeka zona Gornje Mekušje, projekt Susret s rijekom, projekt energetske učinkovitosti, Plan gospodarenja otpadom, vjerojatno će se otvoriti elementi sufinanciranja kina Edison, uređenje Mažuranićeve obale, predstoji uključivanje u projekte koje provodi nacionalna razina, rotora Logorište i drugo…

  -Samo povećanje je posloženo s dva bitna kriterija,  jedne strane da ne opteretimo previše sugrađane, s druge strane da gospodarstvo ne bude pod teretom, pogotovo što se tiče novih radnih mjesta. I mislim da smo s ovim prijedlogom uspjeli na neki način uskladiti oba ta dva zahtjeva, naglasio je između ostalog  Mandić.

  Inače, lokalne samouprave dužne su ovu odluku koja ide 30 dana na javnu raspravu, usvojiti do 30. studenog ove godine, a trebala bi se početi primjenjivati od 1. siječnja iduće godine.