Povodom Svjetskog dana čitanja knjiga - pročitaj Ispričat ću ti priču

VIŠE IZ RUBRIKE

  Uz dobru knjigu nisi nikad sam - poznata je izreka namijenjena svima onima kojima treba ideja kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme ili koji se možda osjećaju usamljenima. Neki će reći da je bolji savjet otići u šetnju u prirodu, kreativno se izraziti izrađujući nešto ili se družiti s prijateljima - bolji od čitanja knjige. Možda! S druge strane, može se i čitati u prirodi, iz knjige se može naučiti kako nešto izraditi ili se s prijateljima može pričati  - o nekoj knjizi. U svakom slučaju, knjiga je dobar način za završiti dan – neke će uspavati, nekima pak razbuktati maštu za ljepši san, a svima će definitivno donijeti mnoge dobrobiti. Koje?

  Čitanje je vježba za bolju moždanu aktivnost, poboljšava vokabular i izražavanje, a i djeluje smirujuće - više nego drugi oblici današnje pasivne zabave (televizija ili internet, primjerice). Čitanje je ipak i dalje ''najaktivniji'' oblik pasivne zabave, pa se mnogima ''ne da'' čitati. I za takve, ali i za one koji obožavaju dobru knjigu - preporučamo jednu sjajnu životnu knjigu koja će vas sigurno oduševiti.

  Vesela naslovnica, dovoljno veliki font, ne predebela, vrlo jeftina, čitka – sve su to njezini površni aduti. Ipak, najveći je taj što ovu knjigu možete uzeti u ruke bez straha da ćete ju čitati tjednima jer nećete imati vremena da biste je u razumnom vremenu i u kontinuitetu pročitali. Neki put se dogodi da želiš knjigu dovršiti, međutim jednostavno imaš manjak vremena - a to je kao da film gledaš cijeli tjedan u dijelovima. Već i zaboraviš gdje si stao i što se dogodilo sve do trenutka nastavka čitanja. E takva - NIJE knjiga ''Ispričat ću ti priču'' argentinskog terapeuta i pisca Jorgea Bucaya koju vam preporučamo danas na Svjetski dan čitanja knjiga. Radi se o pričama od po 5-6 stranica, najviše toliko listova - i priče nisu međusobno povezane tako da ih možete konzumirati kadgod imate vremena, makar to trajalo i godinama. I svaka čast autoru na ovakvom sjajnom konceptu!

  Glavni lik ove knjige je mladić Demián koji ide na terapiju svom psihijatru (autor knjige). Svako poglavlje je po jedna njegova seansa, odnosno termin u kojemu ''pacijent'' dolazi s nekim svojim životnim problemom (ljubavnim, financijskim, zdravstvenim ili nekim drugim). Tijekom svakog Demiánovog posjeta, umjesto da mu mali debeli psihoterapeut napravi analizu i terapeutskim rječnikom objasni kako riješiti problem - on mu kaže: ''Ispričat ću ti priču!'' i upravo to i uradi, ispriča mu neku priču na temelju koje on (ali i svaki čitatelj koji se poistovjeti sa sličnom pacijentovom situacijom) sam shvati uzrok problema i iznađe adekvatno rješenje.

  Ova knjiga je, tako, svojevrsna zbirka predivnih priča: bajki, basni, grčkih mitova, viceva, učenja zen-budista, urbanih legendi, japanskih parabola, biblijskih priča... Knjiga pokazuje kompleksnost života, ali i rješivost i naizgled nerješivih problema, ukazuje na važnost optimizma i pozitivističkog načina razmišljanja. Isto tako, ovo štivo pokazat će na najbolji način kako je velika važnost međuljudske komunikacije i prijateljskog razgovora.

  Ako vam se bude svidjela, a sigurni smo da hoće jer ne samo da se svidjela milijunima ljudi diljem svijete, već i doslovno SVIM našim prijateljima i postala im baš kao i meni najbolja knjiga koju su pročitali i kojoj će se uvijek u životu vraćati - onda vam preporučamo i njezin nastavak naslova ''Računaj na mene''. U nastavku su dva glavna lika i dalje ista, samo što je radnja smještena u Demiánovo zrelije životno razdoblje, petnaestak godina nakon prvog seta terapija kod Debelog.

  Jorge Bucay napisao je i izdao mnoge slične knjige vrlo sličnog stila pripovijedanja kroz priče. ''Dvadeset koraka prema naprijed'' je koncipirana kao 20 poglavlja s isto toliko pravila za bolji i kvalitetniji život, a u svakom od poglavlja - ponovno zanimljive priče. U knjizi ''Voljeti se otvorenih očiju'', pak, priče postaju psihoterapeutski tekstovi na temu ljubavne problematike. A to su samo neke od mnogih koje Bucay ima u prijevodu na hrvatski. Koju god da knjigu odaberete, nećete pogriješiti. Nadamo se da ćete poslušati naš savjet!