Iz Europskog socijalnog fonda za tu namjenu osigurano je 300 milijuna kuna

Potpisano pet ugovora za zapošljavanje i unaprjeđenje usluga u vrtićima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svečano potpisivanje pet ugovora u sklopu Poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda upriličeno je danas u Dječjem vrtiću Rakovac.

  -Iz Europskog socijalnog fonda osigurali smo 300 milijuna kuna za zapošljavanje odnosno poboljšavanje usluga. To znači više pomoćnog osoblja u vrtiću i novih stručnih radnika koji će provoditi nove dodatne programe. Naš motiv je bio da roditelji svoje radno vrijeme imaju usklađeno s radnom vremenom vrtića. Tu su uvedeni i novi programi, imamo mogućnost zapošljavanja osoblja koje će pripremati hranu, tu je mogućnost i dostavnih vozila i troškova prehrane, istaknula je tom prilikom Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

  Pojasnila je i kako je ovaj natječaj omogućio i djeci ukoliko žele učiti engleski jezik, ako žele vježbati ili baviti se drugim aktivnostima koje nisu u temeljenom programu.

  -Mi ćemo danas s ovih pet ugovora, odnosno grad Karlovac ima ugovore za dva vrtića, zaokružiti ugovorenih 140 usluga i približiti se ugovorenoj financijskoj omotnici od 188 milijuna kuna, istaknula je.

  Ovim ugovorom u dva karlovačka vrtića zaposlit će se ukupno 30 osoba vezano za produženi boravak, popodnevnu smjenu i dodatne programe, za što je osigurano oko devet milijuna kuna.

  Murganić je najavila i kako zahvaljujući Hrvatskom zavodu za zapošljavanje imaju pripremljenih novih deset ugovora.

  Također, rekla je kako planiraju po istom modelu iz istog fonda osigurati 400 milijuna kuna za produženi boravak u školama u onim sredinama u kojima to nije organizirano ili nije u potpunosti,  a najavila je i organiziranje slobodnog vremena na jedan edukativan i kreativan način za vrijeme školskih praznika, pogotovo ljetnih.

  Inače, samo za izgradnju vrtića i poboljšanje materijalnih uvjeta, Karlovačka županija je, kako je navela, u posljednjih nekoliko mjeseci ugovorila 18 milijuna kuna.

  Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako su u Gradu Karlovcu 2012. godine napravili ambiciozan, ali ostvariv plan vezan uz obnovu vrtića.

  -Mi smo do sada u obnovu postojećih objekata uložili više od 60 milijuna kuna. Mi u ovom trenutku u jednoj gradskoj četvrti obnavljamo još jedan vrtić za 200 djece vrijednosti više od 24 milijuna kuna, isto tako smo aplicirali i na natječaj ruralnog razvoja za jedan vrtić u vrijednosti devet milijuna gdje će biti tri nove grupe, izjavio je. Rekao je i kako se proteklih godina pokazuje da s jedne strane imaju velika ulaganja jer te objekte moraju dovesti prije svega u fazu sigurnosti ali i maksimalno zadovoljavanje pedagoških standarda, a s druge strane se otvara problem nedostatka mjesta.

  -Ovo potpisivanje ugovora se na neki način neće nužno reflektirati na broj mjesta ali će definitivno podići vrijednost, odnosno kvalitetu rada, naglasio je Mandić i zahvalio ravnateljicama dviju vrtićkih ustanova i svim odgajateljicama.

  Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar zahvalila je ministrici na ovoj mjeri, ali i na tri nova vrtića, u Bariloviću, Lasinji i Krnjaku, jer u Karlovačkoj županiji, kako je navela, predškolski odgojno-obrazovni program zastupljen je od 17 jedinica lokalne samouprave, do sada samo u njih sedam.

  -Inicijativa župana Damira Jelića je da svaka jedinica lokalne samouprave uz pomoć Ministarstva dobije organizirani predškolski odgojno-obrazovni program, istaknula je dodavši da tamo gdje je nedostatno bit će organizirano sa susjednom općinom i bit će stvoreni svi preduvjeti za socijalizaciju učenika u prvom razredu.

  Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Marina Nekić također je pohvalila ovaj projekt.

  -Cijenimo inicijativu i moramo čestitati ministrici Murganić i njezinoj ekipi jer za manje od godinu dana od inicijative do realizacije ovog poziva i projekta uspjeli smo potrošiti više od 60 posto od 300 milijuna kuna osiguranih sredstava. Sa ovih pet ugovora i šest vrtića imat ćemo potpisanih 35 ugovora i nadam se do kraja godine realizirani cijeli projekt, izjavila je. Naglasila je i kako je ovo hvalevrijedan projekt jer omogućava nezaposlenim osobama da prihvate poslove koji traže rad u smjenama, a i zaposlenima da sačuvaju kvalitetne poslove, a s druge strane da naše bake rasterete brige u svojim visokim godinama o unučadi.