Očekuje se da će ova suradnja vrlo brzo rezultirati konkretnim projektima i djelima

Potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji gradova Karlovca i Vukovara

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povelju o prijateljstvu i suradnji Grada Karlovca i Grada Vukovara potpisali su danas gradonačelnici tih dvaju gradova, Damir Mandić i Ivan Penava.

  Karlovački gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je kako se ideja za ovaj čin rodila u svibnju ove godine kada su karlovačka i vukovarska osnovna škola Turanj i Mitnica također kroz povelju formalizirale suradnju, te istaknuo:

  -Mislim da ne treba ponavljati da su Karlovac i Vukovar u novijoj hrvatskoj povijesti ustvari prošli jedan sličan put, istina Karlovac u ovim našim okvirima puno blaže od Vukovara i ta poveznica žrtve i patnje Domovinskog rata je ono što nas na prvom mjestu veže. Naravno da nam to nije bila jedina ideja i jedina vodilja zašto ići putem jedne ovakve povelje. Mislimo da i Karlovac i Vukovar imaju puno toga dobroga i u toj našoj međusobnoj suradnji i na kulturnom i na društvenom, pa i na gospodarskom području mislim da možemo jedni drugima biti od velike koristi. Možemo na temelju svojih iskustava doći i do nekih novih i ideja i rješenja i mislim da će ova suradnja ustvari u tom dijelu biti posebno plodonosna i zanimljiva. Naš Muzej Domovinskog rata na Turnju zaslugom Ministarstva branitelja će postati dio jedne nacionalne priče spomena Domovinskog rata i u tom kontekstu je i spomen područje Vukovar gdje ćemo zajedno  biti dio edukativne rute ili edukativnog programa za sve naše osnovnoškolce, istaknuo je Mandić. Ukazao je i na važnost poticanja  optimizma, te dodao kako vjeruje da će se ova suradnja vrlo pokazati i u konkretnim projektima i djelima, te kako je ponosan što je dio cijele te „priče“.

  Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je uvijek dobro sklapati prijateljstva i imati ih što više.

  Također se osvrnuo na ideju za potpisivanje ove povelje koja je došla iz sektora obrazovanja, te poveznicu iz Domovinskog rata pri čemu ova dva grada veže i djelatnost javne ustanove kojoj je sjedište u Vukovaru a koja će svoj prostor pronaći i u Karlovcu.

  -To je jedna od priča u kojima se mladi obrazuju, gdje dobivaju nekakve temeljne informacije i na kraju krajeva grade svoju osobnost u tom smjeru u kojem sam siguran da ćemo se svi mi složiti da treba graditi, a to su vrijednosti Domovinskog rata i naravno, ljubav prema Republici Hrvatskoj, istaknuo je.

  Osvrnuo se i na karlovačku Aquatiku istaknuvši kako budući je Vukovar grad na dvije rijeke u sličnom pravcu planiraju razvijati neke svoje projekte, te da će se suradnja širiti i na druga područja.

  -Nadam se da ćemo se sukladno i Povelji i namjeri koja je dovela do ovog potpisivanja viđati češće, da će se ta suradnja širiti na ostala područja i na kraju krajeva sve skupa to što ćemo činiti da će biti na dobrobit građana i Karlovca i Vukovara, zaključio je.