RC Karlovac danas slavi 25 godina re-utemeljenja

Potpisan sporazum o bratimljenju rotarijanaca Karlovca i slovenske Nove Gorice

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački rotarijanci danas su svečano obilježili 25 godina rada. Četvrt je stoljeća, naime, prošlo od ponovnog ustanovljenja Rotary Cluba Karlovac, iako su rotarijanci u gradu djelovali od 1935. godine.

  Proslavi jubileja pridružili su se i rotarijanci iz slovenske Nove Gorice, s kojima je potpisana povelja o bratimljenju. Veze Karlovca i Nove Gorice sežu, kako je podsjetio predsjednik RC Karlovac, Josip Vrbanek u davne godine Prvog svjetskog rata. Potpisivanje sporazuma, dodao je, kruna je dugogodišnje suradnje dvaju klubova.

  Nadam se da će nakon ovog potpisivanja te veze biti još čvršće i da ćemo napraviti još puno zajedničkih projekata koji će biti na korist jednog i drugog kluba i ljudi koji žive na tom području, rekao je Vrbanek.

  Guverner Rotary distrikta Hrvatska Darko Tipurić je naglasio da se rotarijanstvo temelji na dobročinstvu i prijateljstvu.

  Način kako Karlovac i Nova Gorica funkcionira i djeluje izgrađujući mostove, pokazuje kako i na koji način treba rotarijanstvo djelovati u svijetu. Ove godine slavimo 90. obljetnicu rotarijanstva u Hrvatskoj i to dijelimo zajedno i čast je da sam ovdje i da mogu RC Karlovac zaželjeti sve dobro za 25 godina njihovog re-utemeljenja, naglasio je Tipurić.

  Misija rotarijanstva je osiguranje bolje budućnosti i stvaranje boljeg društva, a sve to moguće je, dodao je guverner Rotary distrikta Hrvatska, tek kroz ovakvu suradnju kakvu provodi karlovački Klub.

  Predrag Škrinjar, predsjednik RC Nova Gorica je napomenuo da veze između klubova i dvaju područja su puno šire, a glavna je poveznica groblje Črniče na kojem su pokopani hrvatski vojnici poginuli na sočanskom frontu.

  -Upravo radi toga su se RC Nova Gorica i RC Karlovac obvezali da iznađu snage, vrijeme i sredstva za obnovu toga groblja i spomenika junacima iz vaših krajeva. Zato nas je još više obradovala inicijativa o bratimljenju naših klubova. Današnji događaj vidim kao formalnu potvrdu izvrsnih odnosa. Zato vas iz sveg srca pozdravljam i želim još mnogo godina prijateljstva, istaknuo je između ostalog Šrkinjar.

  Slovenski guverner Janez Lipec čestitao je domaćinima, koji su kroz ovu suradnju odlučili praktično spojiti dvije granice, ovdje sa Slovenijom pa prema talijanskoj granici.

  Naš prijatelj rotarijanac kaže da rotarijanci trebaju ispraviti ono gdje su političari pogriješili. Gdje oni grade svoje uske krugove, rotarijanci trebaju gledati šire, poručio je Lipec, a potom pozvao okupljene da ustanu i zagrle jedni druge, jer to je bit pozitivne energije među rotarijancima.

  Gradonačelnik Damir Mandić pozdravljajući i čestitajući jubilej rotarijancima poželio im je uspješan rad i suradnju.

  -Suradnja dva Rotary kluba na ovakav način mogu biti simbol i putokaz kako promišljati svijet u kojem mi danas živimo. Mi u Karlovcu uspijevamo, iako ne sto posto, ali raspoloženje je takvo da tražimo prostore suradnje koji nisu vezani samo na neka uska područja. Svidjelo mi se kad sam čuo da je Rotary družba i služba. Ovo družba mi se čini jednako važno kao i ovo služba i moramo tražiti ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja, poručio je Mandić.

  Nakon potpisivanja sporazuma druženje se nastavlja danas do večernjih sati, a završava gala večerom na kojem će biti prezentirani rezultati 25-godišnjeg rada.