Osumnjičeni 47-godišnjak bio je odgovorna osoba u tri tvrtke, predsjednik jedne i zakonski zastupnik druge udruge

Poslovnim malverzacijama i utajom poreza „zaradio“ pet milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  U dvije godine 47-godišnjak je uz pomoć 37- godišnje pomagačice raznim poslovnim malverzacijama, izvlačenjem novca preko udruga i utajom poreza „zaradio“ pet milijuna kuna. No, na kraj su mu stali policija i Općinsko državno odvjetništvo, a o opsežnoj istrazi izvijestili su iz Policijske uprave karlovačke.

  Naime, 47-godišnjeg hrvatskog državljana sumnjiči se da je od početka 2014. godine do kraja listopada 2016. godine, kao odgovorna osoba tri trgovačka društva, kao predsjednik jedne udruge, zakonski zastupnik druge udruge i u svoje osobno ime kao fizičke osobe, izdao više desetaka fiktivnih računa te zaprimio više računa od jednog trgovačkog društva u cilju da se fiktivni ulazni računi koriste kao osnovica za nezakoniti povrat PDV-a. Temeljem tih računa 47-godišnjak je dao netočne podatke u poreznim prijavama o obvezama po osnovi PDV-a trgovačkog društva radi čega nije uplaćen PDV te je državni proračun oštećen za više od 1.000.000 kuna, stoji u priopćenju PU karlovačke.

  Tu, međutim, nije kraj jer se 47-godišnjaka sumnjiči da je u istom razdoblju na ime plaćanja računa dvjema tvrtkama naložio novčane isplate s računa treće tvrtke, za koje ne postoji pravna osnova na račune dviju udruga i svoj račun, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist sebi i dvjema udrugama u iznosu većem od četiri milijuna kuna. Također, kao odgovorna osoba trgovačkog društva, u istom razdoblju, nije osigurao pravilno vođenje poslovnih knjiga i druge evidencije sukladno zakonskim propisima.

  Nadalje, 47-godišnjeg hrvatskog državljana i 37-godišnju državljanku Rusije sumnjiči se da su kao direktori, a ujedno i odgovorne osobe jednog trgovačkog društva propustili u zakonskom roku zatražiti pokretanje stečajnog postupka iako su znali da je poslovni račun trgovačkog društva u neprekidnoj blokadi, ističu u policijskom priopćenju.

  Ukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima veća je od pet milijuna kuna.

  Zbog sumnje da je 47-godišnjak počinio kaznena djela Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a zajedno s 37-godišnjakinjom počinio i kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno je posebno izvješće, zaključno su izvijestili iz policije.