Treće izdanje Štrudlafesta privuklo veliki broj posjetitelja

Posjetitelji ŠtrudlaFesta uživali u šezdeset okusa štrudle

VIŠE IZ RUBRIKE

  U sklopu Jaškofesta danas je u Jaškovu održan 3. ŠtrudlaFest. Posjetitelje je na tri lokacije, u restoranu Žganjer, duž aleje ispred restorana i na prostoru kurije Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu dočekalo još više sadržaja nego proteklih godina. Brojni posjetitelji po predivnom vremenu uživali su u bogatoj ponudi i brojnim sadržajima. Koordinatorica ŠtrudlaFesta Lidija Žganjer Gržetić istaknula je da je Jaškovo diljem Hrvatske poznato kao selo štrudle.

  -Jaškovo je sada već, na našu veliku sreću, poznato diljem Hrvatske kao selo štrudle. Prije tri godine napravili smo najdužu štrudlu na svijetu od kilometar i 479,38 metara i to je bio čvrst temelj da izgradimo to naše selo štrudle. Počeli smo sa ŠtrudlaFestom, prošlogodišnji drugo izdanje ŠtrudlaFesta dobilo je nacionalnu nagradu Suncokret kao treća najbolja ruralna manifestacija u Hrvatskoj. Na trećem Štrudlafestu imamo više od šezdeset okusa štrudle. Cilj ŠtrudlaFesta je da i među mladim generacijama populariziramo izradu prave domaće štrudle, da naučimo mlade generacije kako razvući štrudlu preko cijelog stola, kako su to radile naše bake. Smatramo da je domaće ono najbolje i da je vrijednost čuvanje starih običaja. U Jaškovu stvarno od najmanjih do najstarijih svi rade štrudle. Svake godine nas razveseli broj posjetitelja, kažu da ih je prošle godine bilo između pet i šest tisuća. Čini se da ih toliko ima i ove godine. Stiglu su nam i gosti iz Makarske, koji su ciljano došli na našu manifestaciju, kazala je Lidija Žganjer Gržetić.

  ŠtrudlaFest raste iz godine u godinu i posjetitelji zaista volje doći u Jaškovu. Ove godine bilo je registracija automobila gotovo iz svih krajeva Hrvatske.

  -Prema onome što se događa mislim da smo nekako pronašli dobru formulu. Posjetitelji volje i podržavaju ovu manifestaciju, a mi, s druge strane, iz organizacije maksimalno se trudimo da svake godine budemo bolji, inovativniji, da imamo više sadržaja. Ove godine smo na naš info pult postavili kutiju za komentare posjetitelja, jer nam je vrlo bitno znati što naši posjetitelji smatraju da je bilo dobro i na čemu još moramo poraditi da budemo bolji iduće godine, rekla je Lidija Žganjer Gržetić.

  Na prostoru manifestacije održane su brojne radionice, a izrade štrudli pažljivo su pratili poznati hrvatski majstori kuhinje Stevo Karapandža, Branko Ognjenović i Tomislav Špiček. Branko Ognjenović ekskluzivno je radio štrudlu od mesa u umaku od jabuka i grožđa. Ognjenović je odao u čemu je tajna kvalitetne štrudle.

  -Tajna je prvenstveno u tome da morate imati kvalitetnu namirnicu i jako dobro razvučeno tijesto, da je što bolje i što tanje. Štrudla mora biti dobro pečena, mora biti hrskava, ali dovoljno sočna. Gledati da je dobro pečena, da je glatka, izvana čista, kakva štrudla mora biti i ne možemo sada nešto drugo izmisliti, nego napraviti dobru štrudlu, istaknuo je Ognjenović.

  U zabavnom djelu programa sudjelovali su KUD Brekavica iz Bosne i Hercegovine, KUD Zadobarje, Folklorni ansambl Matija Gubec i Academico band te Tamburaški sastav Fini dečki.