Vozačica Cammea Sanja Sajko, dizajnerica, taxi vozačica

"Pomogla sam poštaru da uhvati lopove - vozeći taksi"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zagrebački Zeleni val, ponoć je taman prošla. Vozimo se u Cammeu, a za volanom taksija je vozačica - Sanja Sajko.

  Tko je maskota Gardalanda; zmaj ili dinosaur? - o tome u gluho doba noći raspravljamo vozeći se u centru metropole.

  -Zmaj je maskota, sto posto! Ima krila, lako je vidjeti razliku - smije se Sanja.

  Taksi vozi četiri mjeseca, a prema njezinoj životnoj priči, i ona je žena koja ruši stereotipe.

  -Po struci sam dizajnerica, ali me taj posao nije osvojio pa sam se okušala u raznim poslovima. Radila sam u casinu, prodavala sam električne cigarete u shopping centru na Jankomiru, pa sam čak bila i poštarica!

  Gdje ste raznosili poštu?

  -Na Gornjem gradu, to je dugo bio moj svakodnevni ured.

  Poštarica?

  -Drugačije je kad pisma raznosi žena. Svi rado priskoče u pomoć. Jednom sam s poštanskim kolicima zapela na Tuškancu u snijegu, a taj čas su me iz problema izbavila četiri dečka. Još su, k tome, ti dečki bili i zgodni. Nisam se žalila.

  Što vam se još kao poštarici događalo?

  -Ima jedna anegdota koja objedinjuje i Cammeo i poštarski posao. Bio je pokušaj pljačke. Naime, na Bukovcu sam čekala stranku i primijetila da je tamošnji poštar na žutom motoru ostavio torbu. Znam što je u pravilu unutra, preporučena pošta, bankovne kartice i slično... U jednom trenu trojica golobradih klinaca odlučili su zaviriti u tu torbu. A zatim su i - uzeli što im se sviđalo te pobjegli. Viknula sam poštaru da jurne za klincima, ja za krenula za njima u Cammeovom taksiju, i na kraju ih je on uspio uloviti.

  Jeste li, kao vozačica taksija, zadovoljnija nego kao poštarica?

  - Prijatelj je radio u Cammeu i oduševljeno mi je pričao kako je zadovoljan poslom. Zamolila sam ga da mi dogovori sastanak. I tako je krenula nova karijera. Ugodno me iznenadio posao. Nigdje nisam vidjela takav odnos prema ljudima -  topao i ljudski. Vrbovala me je čak i konkurencija, ali ne pada mi na pamet otići iz Cammea. Ovdje su mi savršeni uvjeti, moja jedina briga je voziti i brinuti o putnicima. Sve ostalo je 'pokriveno', o drugome ne moram brinuti.

  Iznenade li se ljudi kada vide da je za volanom taksija gospođa?

  -Putnici imaju sasvim drugačiju percepciju o ženama nego o muškarcima. Mislim da bi žene apsolutno trebale raditi ovaj posao. Dečki iz firme, kada mi nešto treba, rado će priskočiti. Kolega s kojim dijelim ovaj automobil, je sjajan. Stvarno se dobro slažemo. Ne mogu biti zadovoljnija.

  Što se još događa u životu taksistice?

  -Pamtim mamu koja je hitno trebala prevesti bolesno dijete iz jedne bolnice u drugu. Nije mogla dobiti taksi pa je zaustavljala ljude, ali bezuspješno. Tada sam slučajno, u taksiju, prošla pokraj nje i zaustavila se i povezla ih. Žena se raznježila. Druga žena, ušla je u taksi sa slomljenom rukom. Bila je isprepadana, jako se bojala i trpjela je jake bolove, kao i ne bi? Kako bih joj olakšala, počela sam je zezati i opuštati je, a ona se ubrzo počela čak i smijati. Kada smo stigli pred Traumatološku bolnicu odlučila sam joj pomoći i otpratiti je do vrata Hitnog prijema.

  Što očekuje one koji razmišljaju o karijeri u Cammeu?

  -Za početak, to nije opasan posao, postoji više metoda zaštite, od "panic buttona" do odbijanja vožnje ako procijeniš da je zaista sumnjiva osoba koja želi ući u vozilo. Jedina stvar koju ne možemo kontrolirati je promet, ali to ne ovisi o taksiju. Posao nije težak, radila sam i mnogo teže. Nisam mjerodavna jer sam zaljubljena u ovaj posao. Na slobodan dan mi nedostaje posao, onda je sve jasno.

  Plaća?

  -Najviša u branši i stiže na vrijeme. Osim toga, vozači na cestu izlaze potpuno spremni, a za svaki problem postoji rješenje. To je kombinacija koja pridonosi zadovoljstvu nas koji radimo.

  Kako provodite slobodno vrijeme?

  -Ovisnica sam o Gardalandu, idem tamo jednom godišnje, zbog njega sam na naučila talijanski što mi dobro dođe u poslu. Imam psa, kujicu Deu. Ona je glavna. Šećemo svaki dan 15 kilometara, a imam i četiri mačke. Pišem i kratke priče, dogodovštine s posla, a ako bude sreće, mogla bi mi uskoro izaći i zbirka priča iz taksija.

  Hvala na ugodnoj vožnji!

  Cammeo  ti nudi odličnu zaradu, a  brinemo i o tome da budeš maksimalno spreman kada sjedneš za volan. Za vozilo i druge detalje ne brini. To je naš zadatak. Tvoje je samo da se prijaviš na linku:https://cammeo.hr/hr/vozi-za-cammeo. Vidimo se u Cammeu!

  SPONZORIRANI ČLANAK