Polaznici škole upoznali se s osnovama jahanja u Konjičkom klubu Karlovac

Polaznici Ekspedicionističke škole za slijepe i slabovidne osobe bili na jahanju

VIŠE IZ RUBRIKE

    U sklopu prve Ekspedicionističke škole za slijepe i slabovidne osobe koju provode Udruga slijepih USKA i Sportsko rekreativni centar Labrador, u organizaciji CEIK-a "Braća Seljan", a vodi je Mladen Kuka, polaznici su jučer imali priliku upoznati se s osnovama jahanja u Konjičkom klubu Karlovac pod stručnim vodstvom trenerice jahanja i predsjednice kluba Ljiljane Vokić.

    -Odlučiti se uzjahati na životinju koja se povodi instinktom je ogromna hrabrost i ljudi i konji društvena su bića koja vole slobodu, kretanje i društvo. Program terapijskog jahanja usmjeren je na poticanje i razvoj svih djetetovih aktualnih i potencijalnih sposobnosti i vještina, tjelesnih, intelektualnih, socio-emocionalnih i izražajnih, uz naglašenu komunikacijsku i interakcijsku komponentu. Osnova terapijskog učinka je trodimenzionalno kretanje konjskih leđa u frekvenciji od 90 do 110 koraka u minuti, što je jednako ritmu ljudskog hoda, koje se pri pravilnom položaju jahača prenosi od zdjelice na trup, te posredno na cijelo tijelo. Jedinstvena u ovom dijelu županije, temeljna programska orijentacija Konjičkog kluba Karlovac je da ostvaruje kontinuiranu brigu i cjelovitu skrb za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom kroz program edukacije, rehabilitacije i terapije uz pomoć konja, istaknula je Ljiljana Vokić.

    Svi polaznici oduševljeni su programom prve Ekspedicionističke škole za slijepe i slabovidne osobe pod vodstvom predsjednika Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" Mladena Kuke, a nastavka slijedi na Vili Anzić.