U jednoj smjeni nastava u OŠ Banija i OŠ Rečica

Počela nastava, osnovce u školi dočekale radne bilježnice

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prvi je dan nastave u školama, a posebno je važan za đake prvake koji će danas prvi put sjesti u školske klupe. U deset karlovačkih škola stariji su im učenici pripremili priredbe, kako bi im prvi susret sa školom bio što veseliji. Tako je bilo i u OŠ Banija, gdje je sretan početak nove školske godine svim učenicima, posebno učenicima koji kreću u prvi razred poželio gradonačelnik Damir Mandić.

  Spremni smo za početak nove školske godine. Tijekom cijele školske godine, a pogotovo u ovo ljetno vrijeme trudili smo se da u našim školskim zgradama odradimo sve radove koji su nužni. S jedne strane se radi o održavanju, ali i o podizanju standarda. Vrijedi istaknuti da ove školske godine dvije su naše škole krenule u s radom u jednoj smjeni. Radi se o OŠ Banija i OŠ Rečica. Moramo uzeti u obzir da je jednosmjenski rad posljedica smanjenja broja djece u posljednjih desetak godina, ali isto tako smo svjesni da taj jednosmjenski rad roditeljima omogućava kvalitetniji obiteljski život, rekao je Mandić.

  Od iduće školske godine plan je da bi još dvije škole prešle na rad u jednom smjeni i to OŠ „Braća Seljan“, jer bio se trebao osloboditi prostor koji sad koristi MIOŠ, a gradonačelnik je kazao da se razmišlja da bi u jednoj smjeni možda radila i škola „Dragojla Jarnević“.

  Govoreći o ulaganjima u škole naglasio je da je u energetsku učinkovitost, opremanje učionica i drugih školskih prostora u ovoj godini uloženo gotovo desetak milijuna kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je krenulo s projektom opremanja informatičkom opremom, a i karlovačke su osnovne škole dio tog programa, čime će se unaprijediti nastava informatike.

  Mandić je podsjetio da je Grad nabavio besplatne radne bilježnice za osnovce za što je osigurano 1,5 milijun kuna.

  Grad Karlovac sufinancira prijevoz učenika osnovnih škola, kao i prijevoz učenika srednjih škola, za to ide na godišnjoj razini skoro 2,5 milijuna kuna. Tu je dio novca Ministarstva, a dio je našeg novca, dodao je.

  OŠ Banija ove je godine upisala dva prva razreda ili ukupno 35 učenika, od kojih su neki jedna dočekali prvi dan škole, a bilo je i onih koji su školom malo manje oduševljeni. Ravnateljica banijanske škole Antonija Mastelić Milanović smatra da će prelazak u jednu smjenu korak naprijed u kvaliteti rada.

  Bilo je puno analize, potreba i stanja. Grad nam je omogućio preuređenje pojedinih prostora i opremanje četiriju učionica novim školskim namještajem. Još ovaj tjedan nećemo imati pravu sliku, jer su nam četvrtaši u školi u prirodi, osmaši na ekskurziji, no od slijedećeg tjedna ćemo vidjeti kako izgleda dinamika jednosmjenskog rada. Ona će pridonijeti kvalitetnijem radu u prijepodnevnoj smjeni kada su učenici koncentriraniji i odmorniji, kao i djelatnici, a nakon nastave lakše će biti organizirati van nastavne aktivnosti, a nakon toga i dinamiku obiteljskog života.

  Rad u jednoj smjeni, dodala je ravnateljica, otvara školi nove ekonomske mogućnosti, od iznajmljivanje učionica, dvorane i ostalih prostora, kao i uštede energije.