Okosnica pripovijedanja su autorski zapisi Biserke Schmuk

Pobjegnite od užurbane svakodnevice; Počinje novi program "U društvu ugodnom... pričamo zeleno!"

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" započinje novi program Ciklus pripovijedanja za odrasle "U društvu ugodnom... pričamo zeleno!". Okosnica su autorski zapisi Karlovčanke Biserke Schmuck.

  -Zajednička je veza priča da su one zelene. Bave se ekologijom života, ekologijom u društvu, simbolikom biljaka, životinja, elemenata, protkane su povijesnim podacima, poznatim i manje poznatim osobama iz povijesti, s lokacijama u gradu i okolici,kaže Gabriela Vine iz Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

  Biserka Schmuck autorica je nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima koja na bilje gleda na jedan drugačiji način.

  -Biljke povezujem uz neki mit, neki događaj pa bio on stvarni ili izmišljeni. I stari grčki mitovi, o Zeusu ili Heri vezani su uz neke biljke.  Za primjer, ljiljan je nastao iz Herinog mlijeka. I tu dolazimo do mašte i jednog sasvim drugačijeg oblika. Upravo takav trend pričanja priče za odrasle postoji u cijeloj zapadnoj Europi, ističe Schmuk.

  Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integracija u budućnost, kao i povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje te poticanje kognitivnog identiteta.

  -Krivo je mišljenje da je pripovijedanje priča samo za djecu i takvo je mišljenje ostatak prošlosti. I odrasli žele prisustvovati takvim događanjima. Važno je da se ljudi počnu okupljati na neobaveznim susretima. Mislim da si svatko može odvojiti sat, dva mjesečno za opušteno druženje i odmak od užurbane svakodnevice, ističe Vine.

  Zainteresirani posjetitelji već će danas moći uživati u pričama na temu stabla u čitaonici Informativno-posudbenog odjela Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić". Svaki drugi utorak u mjesecu rezerviran je za ovakav vid druženja i dobrodošli su svi koji žele naučiti nešto više, komentirati ili podijeliti svoje znanje. No, priče će se moći čuti i na različitim lokacijama u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji te u okviru većih događanja u gradu i okolici.

  Možda u brojnim druženjima nastane i neka nova priča.