Lift, pristupačna rampa, WC-a za invalide i topla ljudska riječ

„Plavi cvijet“ uručen Zorin domu - Šestanu ovo jedna od dražih nagrada

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ovogodišnja nagrada „Plavi cvijet“ koja se u organizaciji Grada Karlovca i Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije povodom Tjedna mobilnosti dodjeljuje za najveća postignuća u osiguranju pristupačnosti osobama smanjenje pokretljivosti, uručena je danas Gradskom kazalištu Zorin dom.

  Blaženka Presečan, predsjednica navedenog Saveza, istaknula je kako se ova nagrada dodjeljuje već četvrtu godinu, te pojasnila je zašto je ove godine nagrađen baš Zorin dom.

  - Po svim kriterijima i popuno jednoglasno ove godine izabran je dobitnik Plavog cvijeta, to je kazalište Zorin dom i Srećko Šestan kao ravnatelj jer je kazalište pristupačno, ima lift za osobe koje su kolicima ili su teško pokretne, ima osposobljene ljude za komunikaciju sa osobama s invaliditetom, ekonomski je pristupačno jer ima određene vrste popusta za te osobe i zaista oni su svoj Plavi cvijet stvarno zaslužili, naglasila je Presečan.

  Ravnatelj Zorin doma, Srećko Šestan rekao je kako mu je ovo jedna od najdražih nagrada, te kako je to zapravo nagrada svim djelatnicima te ustanove koji su njezin temelj.

  - To je nagrada koja dođe za nadogradnju. Tako da kao što građanke i građani našeg grada podržavaju naš rad i prate naše umjetničke dosege, tako smo mi obvezni i dužni svim građanima grada Karlovca i Karlovačke županije, pa i kulturne javnosti cijele Hrvatske dokazivati da smo na razini standarda naših umjetničkih uspjeha, istaknuo je. Rekao je i da kada bi se radilo o samo fizičkim barijerama, one bi se s financijskim sredstvima brzo mogle riješiti.

  -Imamo i pristupačnu rampu i lift i WC za invalide, ali sve je to ništa bez tople ljudske riječi i toplog ljudskog pristupa našim korisnicima. A mi osim fizičkih i ljudskih barijera koje smo uklonili, odazvali smo se i pokrenuli čitav niz humanitarnih akcija, što je još jedna važna dimenzija, kazao je između ostalog Šestan.

  Zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić izjavila je kako će Grad Karlovac i nadalje pomagati osobama s invaliditetom.

  -To nam je smjer to nam je cilj. Krenuli smo već od vrtića gdje imamo integriranu djecu s teškoćama u razvoju, imamo djecu u našim osnovnim školama koja su integrirana u redovne odgojno obrazovne sustave. Osigurali smo za njih i pomoćnike u nastavi, a udruge osoba s invaliditetom osiguravaju gdje god je to potrebno asistente kako bi ljudi uistinu što kvalitetnije živjeli, navela je.

  Istaknula je i kako su dogradili Centar za odgoj i obrazovanje na Baniji kako bi pokazali da ta djeca kao i sva ostala imaju pravo na kvalitetan odgoj i obrazovanje i na kvalitetne prostore. U samom prostoru ugrađen je lift što značajno pridonosi kvaliteti njihovog boravka u ustanovi.

  -Pozivam predstavnike udruga i institucija da ukazujete nama u Gradu što je potrebno i kako možemo ne samo kroz prilagodbu infrastrukture, nego i svih ostalih dijelova pomoći kako bi što kvalitetnije i bolje živjeli i kako bi se svi osjećali kao punopravni članovi naše društvene zajednice, zaključila je.

  Na kraju su svim sudionicima Tjedna mobilnosti uručene zahvalnice.