Prvi Karlovački

Petračić o povećanju komunalne naknade – HDZ nas opet brsti…i to za 25 posto !!!

23.11.2018

Politika

Nezavisni vijećnik smatra da time Grad želi nadoknaditi stagnaciju prihoda od poreza

Gradski vijećnik Nezavisne liste Naš Karlovac Davor Petračić u priopćenju je komentirao prijedlog povećanja cijene komunalne naknade, što je jedna od točaka dnevnog reda na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća.

– U utorak 27.studenog biti će održana sjednica Gradskog vijeća gdje će većina u Vijeću HDZ-a i njihovih kooperanata izglasati povećanje komunalne naknade, davanja koje plaćamo svaki mjesec i to za cijelih 25% !!!

Tako će iz naših džepova obrstiti daljnjih 10 milijuna kuna na godišnjoj razini i povećati izvorne prihode Grada za 6%.

Inače, kada se promotri rebalans proračuna koji će biti dakako usvojen na sljedećoj sjednici vidi se stagnacija najbitnijih prihoda Grada kao što su prihodi od poreza koji ne rastu (minimalnih 1-2%) i tako ukazuju na gospodarsku stagnaciju gdje nema novih zapošljavanja niti otvaranja radnih mjesta.

Uz stagnaciju najbitnijih prihoda, vidljivo je brutalno “ispadanje iz kolosjeka” u namjeri da se ostvare lagani prihodi kao što su pomoći iz proračuna, EU sredstva, sredstva FZOEU (Fonda za zaštitu okoliša) a ti prihodi umanjeni (otpali) su od 85-96% !!!

I gdje će Grad zagrabiti nego u džepove građana, također brutalno – 25% na komunalnoj naknadi, koja je jedan od najbitnijih, odnosno najvećih prihoda Grada Karlovca i povećati će se sa dosadašnjih 36,5 milijuna na budućih 46,3 milijuna…i tako povećati realne prihode (samo 169 milijuna) za 6%.

Ono što dodatno zabrinjava je pad prihoda komunalnog doprinosa od 16% što drugim riječima znači pad izgradnje novih objekata što znači opće nazadovanje.

Daje se analiza povećanja troškova života i rada u gradu Karlovcu koja nam slijedi nakon još jedne vehementne odluke vlasti… za varijantne veličine građevina 60, 200 i 400 kvadratnih metara te veličine neizgrađenog građevinskog zemljišta 600,2000 i 4000 kvadratnih metara i to za svaku zonu, po staroj i novoj cijeni…

Ugostitelji i odvjetnici su izjednačeni sa kockarima, informatičare valjda ne trebamo, a male trgovine valjda imaju previše novca – ispada da je takva politika kod ubiranja komunalne naknade.

Birači moraju znati pravu istinu! Ne odlučuju vijećnici, nego vijećnici HDZ-a!, stoji u priopćenju koje potpisuje Petračić.