Ne želimo da nam se opet dogodi da se neki radovi po Karlovcu razvlače po dvije-tri godine kada ih je moguće riješiti za manje od godinu dana, poručio Petračić

Petračić i Malović o radovima na D-6 i socijalnom programu koalicije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kandidat za gradonačelnika SDP-ove koalicije Davor Petračić  i kandidatkinja za njegovu zamjenicu Dragica Malović danas su održali konferenciju za medije na gradilištu D-6,  u Marmontovoj aleji. Osim što su se osvrnuli na radove na ovoj prometnici, predstavili su i svoj socijalni program.

  -U lipnju će biti skoro dvije godine otkako je otvoreno ovo gradilište. Napominjem da se ne protivimo nikakvim investicijama, ni radovima koji će poboljšati kvalitetu ne samo života u Karlovcu, već i šire okolice. No, želimo istaknuti da gradonačelnik i gradska vlast moraju više raditi na zaštiti interesa svojih građana. Građani Dubovca, Borlina pa i ostalih dijelova grada zakinuti su već dvije godine u kvaliteti stanovanja, a uz to trpe i financijske gubitke. Potpuno nam je jasno da se radi o državnom projektu, ali mišljenja smo da je gradonačelnik i gradska vlast trebala biti stroža i više raditi na interesima građana ne samo ovih dijelova grada, već kompletnog Karlovca. Prije svega trebalo je osigurati alternativne puteve za lakši protok prometa u gradu i omogući građanima ovog dijela grada da imaju malo manje pomaknutu kvalitetu stanovanja, rekla je uvodno Malović.

  Rok za izgradnju ove prometnice, zajedno s infrastrukturom je u lipnju, a imamo informaciju da će se rok produžiti do kraja ove godine, istaknuo je Petračić i nastavio.

  -Potpuno je nevjerojatno da se 3 kilometra prometnice može graditi skoro dvije i pol godine i to je nešto što se nije smjelo dopustiti. Tu vidimo i jedan problem koji se mogao riješiti da je bilo dobre volje i da je gradonačelnik imao utjecaja u Karlovačkoj pivovari. Trebao je inzistirati na alternativnoj prometnici kroz Pivovaru jer bi se time riješilo usko grlo i nedostatak komunikacije prema Borlinu i dalje. Od ovog projekta sam očekivao više, ali kada se mijenjala infrastruktura vodovod i kanalizacija prvenstveno, onda je nevjerojatno da je kanalizacija povučena samo do građevine gradskog vodovoda, a ne i dalje, primjerice do Zadobarja koje nema riješeno to pitanje. Sva ta kanalizacija se putem kanala s tog područja  slijeva u našu najčišću rijeku Dobru te se time narušavaju i mogući budući izvori pitke vode za grad Karlovac. Na ovaj projekt imamo zaista strašnih primjedbi i ne želimo da nam se dogodi opet da se neki radovi po Karlovcu razvlače po dvije-tri godine kada ih je moguće riješiti za manje od godinu dana.

  Sutra počinju radovi na Aglomeraciji Karlovac Duga Resa, a odgovarajući na pitanje što očekuje od njih, Petračić je kazao.

  -Prema dinamici odvijanja ovih radova, može se zaključiti da će radovi u sklopu Aglomeracije trajati 10 godina. Ne želim to gledati i doživjeti, to je nešto što se svima nama Karlovčanima ne smije dogoditi.

  Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Dragica Malović predstavila je i četiri točke socijalnog dijela programa. Što se tiče dječjih vrtića, plan im je osigurati svoj karlovačkoj djeci jednaki tretman, te da svako dijete ima pravo boraviti u dječjem vrtiću, budući da još uvijek jedan dio djece ostaje neupisan. U interesu im je i smanjiti cijenu smještaja u gradskim vrtićima, koliko to bude moguće, , te izjednačiti cijenu smještaja u gradskim i privatnim vrtićima, s time da privatni vrtići budu sufinancirani u istom omjeru kao i gradski. U planu im je i izgradnja Poduzetničkog inkubatora koji bi svakoj mladoj osobi koja želi postati poduzetnik osigurao besplatno uređen poslovni prostor, osnivanje tvrtke, knjigovodstvo, računalo, komunalije, energiju i to sve dok ti mladi poduzetnici ne bi ostvarili dovoljan prihod koji bi im omogućio osamostaljenje. Zamislili  su da bi taj Poduzetnički inkubator mogao biti u vojarni Luščić. Što se pak tiče stanova za mlade, u planu im je društveno poticana stanogradnja gdje bi Grad bio investitor, na vlastitom zemljištu bi izgradio stanove koje bi prvenstveno davao u najam mladim osobama, privlačio one deficitarnih zanimanja i gdje bi se plaćala cijena najma stana u okvirima troškova održavanja investicije. Najam stana od nekih 60 kvadrata iznosio bi 100 do 150 eura mjesečno. Vezano, pak, uz najstarije sugrađane, u planu im je izgradnja novog staračkog doma s dijelom palijativne skrbi kako bi se građanima smanjio rok čekanja na smještaj u domu. Taj projekt bi realizirali u suradnji s državom i maksimalnim izvlačenjem europskog novca, posebno iz Plana za oporavak i otpornost. Zaključno je Malović govoreći o ovom dijelu programa kazala da bi svakom sugrađaninu - umirovljeniku koji prima mirovinu manju od 1.500 kuna, a radi se o njih tisuću, osigurali isplatu 13. mirovine kako bi imali dostojanstvenu i sigurnu starost.