U sklopu natjecateljskog programa bit će prikazano 76 filmova

Otvoreni 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival

VIŠE IZ RUBRIKE

  Jučer je održano otvorenje 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza, čime je okačen početak filmske groznice u gradu Karlovcu.

  Već 12. godinu u Karlovcu, ove međunarodne manifestacije omogućuju mladim filmašima prostor za projekciju svojih ideja i vizija pred širom publikom. Festivalska selekcijska komisija, u sastavu Ana Đordić, Boško Picula i Stipe Radić, tako je i ove godine pregledala gotovo 1000 filmova među kojima je odabrala 76 koji će biti prikazani u sklopu natjecateljskog programa.

  Službeno otvorenje ovogodišnjeg žutog filmskog programa, održano je na obali Korane s početkom u 20 sati. Nakon video pozdrava prošlogodišnjih pobjednika iz Španjolske, pozornicu su okupirali dugogodišnji prijatelji Revije i Festivala koji će obnašati ulogu tzv. velikog žirija. Oni su mlada redateljica Barbara Vekarić, koja je ove godine svojim debitantskim filmom Aleksi otvorila Pulski filmski festival, zatim američki filmski redatelj Rick Stevenson te filmski montažer Nikola Janković iz Srbije. Osim velikog žirija, nagrade dodijeljuje i mali žiri u sastavu od četrnaest mladih članova, nakon čijeg se dolaska na pozornicu publikom proširio veliki pljesak. Festivalska pravila i ove godine ostaju ista, te će veliki žiri i ove godine dodijeliti devet nagrada, a mali žiri sedam, uz nagradu publike.

  Festivalska večer započela je programom Nekad laureati Revije i Festivala, a danas... u sklopu kojeg je predstavljen film Tomislava Stojanovića „A di si ti meni“. Tomo je svoje prve filmske korake napravio u Studiju kreativnih ideja Gunja te je 2008. godine osvojio festivalski Grand Prix, a sinoć smo ga na obali Korane imali prilike upoznati između ostalog i u ulozi montažera višestruko nagrađivanog filma Srbenka, redatelja Nebojše Sljepčevića koji je predstavio film prije projekcije.

  U iduća četiri dana uz službeni natjecateljski program koji se održava u Gradskom kazalištu Zorin dom, filmska karavana putuje po cijeloj karlovačkoj županiji uz večernje projekcije na obalama rijeka Mrežnice, Dobre i Kupe. Detaljan festivalski program potražite na linku: http://www.hfs.hr/hfs/festivali_794/programski_raspored.aspx#.W5hGa-j7Sjg

  Revija i Festival održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Turističke zajednice grada Karlovca i poduzeća Turbing d.o.o.