U usporedbi s protekle tri, ovo je jedna od boljih pčelarskih godina

Otvorena tradicionalna manifestacija "23. Dani pčela"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Pčelarsko društvo Karlovac organizira u Gradskom kazalištu Zorin dom tradicionalnu trodnevnu manifestaciju "23. Dani pčela".

  Danas je svečano otvorena pčelarska izložba, koja ostaje otvorena do subote u 14 sati. Predsjednik Pčelarskog društva Karlovac Ivica Brozović istaknuo je da je na izložbi isti broj izlagača kao prošle godine.

  -Ovo je već tradicionalna 23. izložba Dani pčela i meda, a izložbu je pripremilo Pčelarsko društvo Karlovac. Zaista možemo reći da su naši vrijedni pčelari izložili medove, koje su njihove pčelice uspjele prikupiti ove godine. Prostor izložbe standardan, zadani su gabariti, pa imamo sedam pojedinačnih izlagača i jedan zajednički stol s više izlagača. Od sutra će biti izložena i pčelarska oprema jednog karlovačkog poduzetnika, kazao je Brozović.

  Predsjednik Ivica Brozović kazao je da je ova godina bila uspješnija za pčelare od proteklih godina.

  -Ako ćemo usporediti s protekle tri godine, onda možemo reći da je ovo jedna od boljih godina. Bagrem nam je zamedio ili rodio, kako mi to kažemo u žargonu, a čim imamo bagrem mi pčelari smo zadovoljni. Mi pčelar smo skromni, sve što nakon bagrema dođe hvala ti Bože. Prethodnih godina bagrema nismo imali, uvijek je ili pomrznuo ili se nešto dogodilo, tako da su i zadnje rezerve bagrema iscrpljene i sad je zaista Bog dao da se popunimo, rekao je predsjednik Ivica Brozović.

  U ime Grada Karlovca manifestaciju je otvorila Andrea Vrbanek. U petak od 18 sati bit će održana dodjela priznanja pčelarima za nagrađene medove. Ukupno su ove godine nagrađena 34 meda, dodijeljeno je deset zlatnih medalja, sedamnaest srebrnih i sedam brončanih medalja. Najvišu ocjenu dobio je Nedjeljko Mihalić za kestenov med i to 19,43, Željko Tkalac dobio je za kestenov med ocjenu 19,37, a Branko Profozić 19,17 za kestenov med. Nakon dodjele priznanja Gordana Hegić održat će predavanje na temu "Apiterapija - Apiturizam". Ljubitelji meda mogu za vrijeme trodnevne manifestacije degustirati i kupiti medove pčelara, koji su izložili svoje proizvode.