U suvenirnici se nudi 20-ak vrsta suvenira

Otvorena suvenirnica na Starom gradu Dubovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon što je u Gradskom muzeju Karlovac u svibnju za Međunarodni dan muzeja otvorena prva suvenirnica, u utorak je na Starom gradu Dubovcu otvorena i druga suvenirnica u okviru te ustanove.

  Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac, Hrvojka Božić istaknula je tom prilikom kako je primarni cilj otvaranja muzejske suvenirnice popularizacija i prezentacija kako baštine tako i muzejskog fundusa, a želja im je i da muzej u jednom dijelu bude i financijski neovisan.

  -Inače, naši vlastiti izvori prihoda do sada su bili uglavnom od ulaznica. Zahvaljujući značajnom povećanju broja posjetitelja u posljednje četiri godine, negdje oko 40 posto godišnje, i naši vlastiti prihodi su rasli za 30 posto tijekom svake te godine. Otvorenjem suvenirnice očekujemo da će to biti i više, da ćemo pokazati još jednu dodatnu pozitivnu sliku našeg muzeja, ali i ostvariti određenu financijsku dobit, izjavila je Božić. Rekla je i kako u suvenirnici imaju 20-ak vrsta suvenira koji su najvećim dijelom proizvedeni na području grada Karlovca i Karlovačke županije. Cijene im se kreću od 10 do 100 kuna, a prikazuju Karlovac, Stari grad Dubovac, a dio je i muzejskog fundusa, poput muzejskog primjerka bicikla, muzejskog fotoaparata, nakita inspiriranog našim prirodoslovljem,a trebao bi, kako je navela, stići i nakit inspiriran arheološkom i etnografskom baštinom. Zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić rekla je kako posebno raduje što Gradski muzej otvara drugu suvenirnicu, da širi svoju djelatnost, da se otvara prema posjetiteljima kako bi mogao prezentirati i svoj rad, ali isto tako i sve ono bogatstvo grada Karlovca koje u kulturnoj baštini i našoj povijesti imamo.

  -Važno je istaknuti da se broj posjetitelja u Gradskom muzeju Karlovac u kontinuitetu povećava, posebno na Starom gradu Dubovcu i nadamo se da ćemo s 31. prosincem ove godine zaključiti brojku i veću od one koja je bila prošle godine, a to je 13 tisuća posjetitelja, istaknula je Navijalić. Osvrnula se i na ulaganja Grada Karlovca u Stari grad Dubovac.

  -Grad Karlovac u kontinuitetu ulaže u ovo zdanje pa i ove godine osim što je uređena suvenirnica, rekonstruiran je i balkon na branič-kuli zbog sigurnosti posjetitelja, uređen atrij, humak oko Starog grada, a vrijednost radova ove godine bila je iznad 500 tisuća kuna, naglasila je Navijalić. Također, istaknula je i dvoranu na prvom katu koja je multimedijalno opremljena za konferencije.

  -To su sve investicije koje bi Stari grad trebale otvoriti kako prema turistima, tako i poslovnim ljudima koji ovdje dolaze. Ono što nam je važno je da Grad Karlovac ovdje ima svoj prostor i promovira našu povijest, zaključila je Navijalić.