Restauracija i građevinski radovi na kapelici iz doba historicizma trajali su dvije godine

Otvorena obnovljena kapelica Svih Svetih na Katoličkom groblju Dubovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kapelica Svih Svetih na Katoličkom groblju Dubovac nakon dvogodišnjih restauratorskih i građevinskih radova, danas je prigodnom svečanošću i otvorena. Inače, kapelica je zaštićeno kulturno dobro, današnji izgled poprima 1871. godine, a pripada stilskom razdoblju historicizma. Unutrašnjost kapele je oslikana, a oslik datira iz 1892 godine. Ona je centralni objekt građevine koja ima još dva bočna niža krila, a cijela građevina orijentirana je prema trgu ispraćaja kojeg čine još četiri vrijedne grobnice. Radovi na obnavljanju kapelice počeli su 2017. Izvedena je sanacija temelja i izolacija kako bi se spriječilo prodiranje kapilarne vlage koja je uzrokovala velika oštećenja na objektu, zatim radovi na sanaciji pročelja, stolarije, postavljeno je novo opločenje kapelice, rasvjeta, ozvučenje i klima uređaj, a restauratorski radovi na stropnoj slici i oslicima završeni su tijekom ove godine.

  -Tijekom restauracije najveći problem predstavljala je rekonstrukcija stropne slike „Posljednji sud“ za koju nismo  imali nikakav predložak, jer je s vremenom cjelokupna žbuka s oslikom otpala, a na nesreću o slici nije postojala ni jedna fotografija, rekla je Sonja Kočevar iz Konzervatorskog odjela. Stoga smo krenuli u komparativnu analizu, a na našu sreću crkveni slikar Marko Antonini na širem karlovačkom prostoru je oslikavao brojne crkve gdje smo dobili uvid u njegov rad pogotovo slike „Posljednji sud“. Najkorisnije su nam bile slike iste tematike iz crkve Pohoda blažene djevice Marije u Mahičnu i Imena Marijinog u Kamanju kao i svjetski primjeri kao što je Michelangelov iz Sikstinske kapele. Jedina dilema koju smo imali bila je ona o ikonografskim detaljima, jer na slici dominiraju tri arhanđela, od kojih za dvojicu nismo znali što drže u rukama. Na raspolaganju smo imali mač, knjigu, vagu i trubu, a za što smo se odlučili, otkrit će naši sugrađani koji kapelicu mogu razgledati, pogotovo u ovih par dana, prilikom posjete posljednjim počivalištima svojih najmilijih, kada je za posjetitelje otvorena i grobnica obitelji Vranyczany.

  Gradonačelnik Damir Mandić izrazio je zadovoljstvo vrhunski obavljenim poslom te pohvalio izvođače, konzervatore a posebno zaposlenike tvrtke Zelenilo kao i tvrtku koja je 2014. inicirala obnavljanje ove kapelice, u kojoj će se kao i u maloj dvorani pored nje održavati posljednji ispraćaji.

  -Iskoristit ću ovaj trenutak, pa ću ovo otvorenje iskoristiti i za svojevrsno teološko promišljanje. Namjera mi je da i u smrti budemo svi isti, rekao je gradonačelnik. Ovaj prostor je puno reprezentativniji od dosadašnjeg i ako ih budemo zajedno koristili, ja kao gradonačelnik pobrinut ću se da im i cijena bude jednaka. Jako je to važno, da mi kao Grad koji o tome skrbimo i vodimo brigu pa i na ontološkoj razini shvatimo da je onome koga ispraćamo sasvim svejedno gdje je, dok mi koji ostajemo, osvijestimo činjenicu da smo u smrti svi isti.

  Zadovoljstvo kvalitetno obavljenom restauracijom i svim građevinskim radovima na kapelici Svih Svetih izrazila je i zamjenica župana Martina Furdek Hajdin te izrazila želju da i ostala tri groblja na Dubovcu u skorije vrijeme zablistaju u punom sjaju, kako to dolikuje povijesnim spomenicima vremena.

  -I ova zgrada koju danas s ponosom otvaramo, godinama je bila zatvorena, a kapitalna ulaganja u vrijednu povijesnu baštinu nadam se bit će uskoro uložena i u tri susjedna groblja koja čine jednu cjelinu. Osobno se nadam da će se i Vojno, Pravoslavno i Židovsko groblje obnoviti kako zaslužuju, a posebno me raduje početak obnove arkada Hermanna Bolléa, rekla je zamjenica župana.

  Investitor je uz Ministarstvo kulture bio Grad Karlovac, koji su u obnovu uložili milijun i 165 tisuća kuna, Grad 715.260, a Ministarstvo 450.000 kuna. Pod budnim okom Konzervatorskog odjela u Karlovcu građevinske radove je izvodio građevinski obrt Gramont Goršić, a restauratorske Konzervatorska radionica Vuksan slikarstvo iz Velike Gorice.Kapelicu Svih Sveti blagoslovili su dekan Karlovačkog dekanata velečasni Dražen Karačić i monsinjor Antun Sente.