Priopćenje Građanske inicijative "Probudi Karlovac"

Otpad naš svakidašnji, pomaka nema

VIŠE IZ RUBRIKE

  PRIOPĆENJE

  Građani Karlovca su itekako svjesni potrebe promjene postupanja s otpadom, te su s nestrpljenjem i zabrinutošću očekivali donošenje Plana gospodarenja otpadom 2017-2020. Koji je usvojen u prosincu prošle godine.  Novi, dugoročno održivi sustav zasnovan na cirkularnoj ekonomiji zahtijeva blisku suradnju županije, grada, komunalnog društva te građana. Svi moramo uložiti dodatne napore kako bi se izgradio potpuno drugačiji sustav, od promjene svijesti korisnika usluge, ulaganja u infrastrukturu neophodnu za gradnju sustava (sortirnice, kompostane, reciklažna dvorišta, sustavi informatičke podrške koji će omogućiti identifikaciju količine otpada preuzetu od pojedinog korisnika).

  Što su Grad Karlovac i Karlovačka županija po tom pitanju do sada napravili … odgovor je kao i na sve ostalo što rade „NIŠTA“, ili da ne budemo baš potpuno negativni – napravili su „gotovo NIŠTA“.

  Grada ima u svemu veliku ulogu: kontinuirano se mora raditi na edukaciji korisnika, sustav komunalnog redarstva učiniti znatno učinkovitijim kako bi se i na taj način disciplinirali korisnici koji se odbijaju educirati i mijenjati svoje postupanje s otpadom. A što je Grad Karlovac napravio do sada --- odgovor je opet „gotovo NIŠTA“.

  Karlovačka županija također se treba uključiti i surađivati s jedinicama lokalne samouprave na način da ubrzavaju i pojednostavljuju svoj dio posla - prostorno planiranje na nivou županije, s kojim moraju biti usuglašeni gradski planovi kao planovi nižeg reda, suglasnost na plan gospodarenja otpadom jedinica lokalne samouprave, te pomoći manjim općinama u ovom ozbiljnom poslu. A što je Karlovačka županija napravila do sada --- odgovor je opet „gotovo NIŠTA“.

  Građanima su nametnute ogromne obveze odvojenog prikupljanja čak 50% komunalnog otpada do 2020. godine, a za svako ne pridržavanje istih nametnute su goleme kazne. Ljudi se s pravom pitaju i pribojavaju kako će odvojeno prikupljanje otpada funkcionirati u višestambenim zgradama, jer samo za primjer komunalna tvrtka neće biti dužna isprazniti kontejner za plastiku ako u njemu bude papira, pa tko će i kako utvrditi tko je što bacio? Kada će se lokalni moćnici prestati igrati „Igara prijestolja“ i početi sa obećanim edukacijama građana i gradnjom infrastrukture  ili će kao i uvijek u interesu biti samo kažnjavati građane kako bi se mogle dijeliti božićnice i regresi onima koji ionako žive od novca svih građana Karlovca i Karlovačke županije.

   

  Za građansku inicijativu „Probudi Karlovac“

  Žarko Latković, mag.ing.traff., v.r.

  i

  Alen Kristović, v.r.